Percheziții în opt județe la hackeri acuzați că au spart sistemele unor agenții internaționale de transfer de bani

Percheziții în opt județe la hackeri acuzați că au spart sistemele unor agenții internaționale de transfer de bani

Procurorii DIICOT și ofițeri de poliție judiciară au efectuat joi 69 de percheziții domiciliare în opt județe, în cadrul unei acțiuni de destructurare a unei grupări de hackeri, acuzată că a spart sistemele informatice ale unor agenții internaționale de transfer de bani, prejudiciul fiind de aproape 5 milioane euro.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, perchezițiile au avut loc în județele Dolj, Gorj, Vâlcea, Argeș, Ilfov, Constanța, Bacău și Neamț, iar 60 de membri ai grupării sunt acuzați de acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, transfer neautorizat de date informatice, interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Procurorii susțin că o parte dintre membrii grupării au instalat fraudulos (sub pretextul transferării pe un stick de memorie a fișierelor — imagine sau document — obținute în urma scanării unor înscrisuri ori imprimării unor fișiere stocate pe stick) un program informatic (malware) în sistemele informatice folosite și pentru servicii copy-shop de agenți/subagenți ai unor instituții financiare străine ce efectuează transferuri internaționale de bani, aflați de regulă în țări din centrul și vestul Europei (Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Norvegia), sisteme informatice pe care au ajuns astfel să le controleze de la distanță (malware îndeplinind mai multe funcții printre care remote control și keylogger).

Prin intermediul altui sistem informatic (de exemplu un telefon mobil), au fost introduse în sistemul informatic infectat/controlat de la distanță date informatice nereale, privind expedierea unei sume de bani de către un expeditor fictiv către un beneficiar real care ridica banii de la un alt agent, de regulă din România, relevă sursa citată.

Paguba a fost suportată fie de francizer (agentul/subagentul al cărui sistem informatic a fost efectiv controlat), fie chiar de către francizor (instituția financiară), de regulă pentru sume de bani mai mari, raportat și la bonitatea agentului/subagentului implicat.

S-a reținut că, în perioada 2012 — 2017, suspecții au cauzat un prejudiciu de peste 4,8 milioane de euro, informează DIICOT.

La sediul DIICOT — Serviciul Teritorial Craiova urmează să fie audiați 20 de inculpați.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul polițiștilor judiciari din cadrul inspectoratelor județene de poliție și cu sprijinul Grupării Mobile de Jandarmi "Frații Buzești" Craiova, respectiv inspectoratele locale de jandarmi.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...