Performanța uriașă a românului care a învins moartea. Marian Petria este campion la atletism, iar Bacalaureatul l-a luat scriind cu nasul

Performanța uriașă a românului care a învins moartea. Marian Petria este campion la atletism, iar Bacalaureatul l-a luat scriind cu nasul

Marian Petria, sportiv paralimpic legitimat la APH Sporting Club Galaţi, a obținut o medalie de argint și una de bronz la Jocurile Mondiale World Ability Sport organizate în Thailanda. Tânărul este unul dintre cei mai buni sportivi ai României, cu peste 50 de medalii câștigate în atletism.

Marian Petria și-a adăugat alte două medalii în palmares FOTO Comitetul Național Paralimpic

Marian Petria a impresionat la Jocurile Mondiale World Ability Sport, care au avut loc în perioada 1-9 decembrie 2023 în oraşul Nakhon Ratchasima din Thailanda.

Gălățeanul, antrenat de Marlena Chiţu, a câștigat două medalii : argint în proba de 200 metri, cu 30,07 secunde, și bronz la 400 metri cu 67,01 secunde. A fost aproape de podium și la proba de 100 de metri, unde a obținut locul al patrulea, cu 15,10 secunde.

Cinci sportivi din România au participat la competiție. Este vorba despre Marian Petria, Andreea Manole, Florentina Hriscu, Tabita Vulturar și Mărioara Stănescu, alături de antrenorii lor Marlena Chiţu, Florin Cojoc și Adrian Tamaş.

În clasamentul final, România a ocupat locul 10 din 43 de ţări participante, cu șapte medalii de aur, două medalii de argint şi două medalii de bronz.

Povestea de film a unui mare campion

Marian Petria (33 de ani), sportiv și multiplu medaliat paralimpic, este dovada vie că niciun vis nu este imposibil de realizat dacă muncești zilnic să îl împlinești.

Tânărul s-a născut cu grave deficienţe fizice și a ajuns acum unul dintre cei mai apreciaţi și mai medaliați alergători din România. A câștigat până acum peste 50 de medalii la competiţiile naţionale şi internaţionale la care a participat.

Marian Petria a intrat în Cartea Recordurilor FOTO arhiva personală

Marian Petria a intrat în Cartea Recordurilor FOTO arhiva personală

Drama lui Marian Petria a început cu două zile înainte să se nască, pe fondul gravelor deficienţe ale sistemului medical românesc de la acea vreme.

Mama sa, Alexandrina Petria, a ajuns la spital în chinurile naşterii, pe 17 septembrie 1990, însă medicii de la Maternitatea din Galaţi au lăsat-o să agonizeze timp de două zile până când, în sfârşit, au decis să-i facă o operaţie de cezariană. Cele două zile de travaliu au fost aproape fatale pentru făt, aşa că Marian a ajuns pe lume mai mult mort decât viu. „Când s-a născut Marian, era vânăt tot şi nu a respirat 15 minute. Medicii i-au dat nota 1, era efectiv mort. Dacă nu suna atunci soţul meu să vadă ce se întâmplă cu noi, poate că nu-l resuscitau. L-au băgat în apă rece şi aşa a respirat prima dată“, a rememorat clipele de groază pe care le-a trăit atunci mama lui, Alexandrina.

În 2009, Marian a intrat în Cartea Recordurilor când a participat la cea mai lungă ştafetă din lume, de 3.094 de kilometri. S-a întâmplat în România, fiind vorba, practic, despre un tur al ţării în 336 de ore, la care au luat parte sute de atleţi amatori şi profesionişti, în alergare continuă.

La școală, Marian a fost din nou învingător: el și-a luat Bacalaureatul scriind cu nasul.

Marian Petria nu-şi poate folosi mâinile decât foarte puțin, nu poate mânca, nu se poate spăla şi vorbeşte cu dificultate. „Le mulțumesc părinților mei pentru că datorită lor, mai ales mamei, am reușit să termin liceul, să iau Bac-ul și să mă lansez pe plan sportiv“, ține să ne spună Marian.

La școală nu i-a fost deloc ușor, dar printr-o voință de fier a reușit ceea ce puțini ar fi crezut că este posibil. La scris se ajută cu bărbia şi cu ambele mâini, iar timp de 13 ani, mama lui a mers cu el la școală ca să îl ajute. Îi scria lecțiile predate la clasă și citeau împreună până când Marian a învățat să se descurce singur.

Își scria temele la calculator cu nasul, iar apoi mama lui le printa. A fost admis la Colegiul Economic din Galați și a luat Bacalaureatul din prima, performanțe deloc de neglijat ținând cont de starea de sănătate a lui Marian.

Colegii lui din clasa primară au fost inițial răi cu el pentru că nu înțelegeau de ce Marian nu este ca ei. Învățătoarea le-a explicat afecțiunea de care suferă colegul lor, iar în timp s-au împrietenit. Același tratament l-a primit o perioadă și din partea copiilor de la bloc, însă, în cele din urmă, și ei s-au apropiat de Marian și au ajuns să joace împreună fotbal.

„Foștii mei colegi, mulți plecați în străinătate, mă caută când se reîntorc în țară. Se interesează de mine, de starea mea de sănătate și se bucură de rezultatele mele sportive“, mărturisește cu emoție Marian.

Antrenamente spartane și performanțe remarcabile

Marian iubește atletismul și a vrut dintotdeauna să fie tratat ca orice alt om. La vârsta de 18 ani, părinţii l-au înscris în Asociaţia Persoanelor cu Handicap „Sporting Club“ din Galaţi. Paul Cristea, președintele asociației, l-a ajutat constant să participe la concursuri de atletism atât în țară, cât și în străinătate. Prima dată a alergat la un cros pe faleza Dunării, de Ziua Scrumbiei. Iar de atunci, succesele sportive se țin lanț.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?