Peru: Fostul preşedinte Vizcarra, infectat cu coronavirus, la şase luni de la vaccinare

Peru: Fostul preşedinte Vizcarra, infectat cu coronavirus, la şase luni de la vaccinare

Fostul preşedinte peruan Martin Vizcarra a anunţat că a fost depistat pozitiv la coronavirus, la şase luni după ce s-a vaccinat anti-COVD-19 anul trecut înainte de lansarea oficială a programului de imunizare, ceea ce a declanşat un scandal politic, transmit AFP şi dpa.

'În ciuda precauţiilor luate pentru a evita să aducem virusul în casă, soţia mea şi cu mine suntem pozitivi la COVID-19', a scris duminică Vizcarra pe Twitter. 'Familia mea este în izolare. Să nu lăsăm garda jos', a adăugat el.

Anunţul survine la finalul unei săptămâni în care Congresul (parlamentul ţării) i-a interzis fostului preşedinte să mai deţină funcţii publice pentru faptul că a fost vaccinat în octombrie, cu vaccinul chinezesc de la Sinopharm, în afara programului oficial de imunizare. Vizcarra nu va putea, prin urmare, să ocupe locul de deputat pe care l-a câştigat recent.

Martin Vizcarra, în vârstă de 58 de ani, este implicat în scandalul 'Vacunagate', declanşat după ce în februarie a ieşit la iveală că un grup de 470 de persoane au fost vaccinate în secret împotriva COVID-19 înainte de lansarea oficială a campaniei de imunizare. Acest scandal, care a agitat ţara timp de câteva zile, a condus la demisia ministrului sănătăţii, Pilar Mazzetti, şi a şefei diplomaţiei peruane, Elizabeth Astete.

Martin Vizcarra dezminte că ar fi fost vaccinat peste rând, afirmând că, împreună cu soţia sa şi fratele său, au fost voluntari într-un studiu clinic înainte de debutul campaniei de imunizare.

Fostul preşedinte rămâne vizat de o anchetă legată de acuzaţii de corupţie din perioada în care era guvernator al regiunii Moquegua, între 2011 şi 2014, acuzaţii pe care le consideră nefondate.

În urma lor a fost destituit de Congres din funcţia de şef al statului în noiembrie 2020. Demiterea acestui preşedinte popular, care desfăşurase o campanie împotriva corupţiei, a provocat la vremea respectivă manifestaţii violente, în care două persoane au murit şi în jur de o sută au fost rănite.

Infectarea lui Martin Vizcarra ar putea pune din nou sub semnul întrebării eficacitatea vaccinului Sinopharm, achiziţionat de autorităţile peruane.

Ţara se confruntă cu vârful unui al doilea val epidemic, alimentat de varianta braziliană a coronavirusului.

Bilanţul deceselor asociate COVID-19 a ajuns la 59.440 de la debutul pandemiei, dintr-un număr total de peste 1,7 milioane de infectări, într-o ţară cu 33 milioane de locuitori. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...