Peru: Noul preşedinte Pedro Castillo a promis o ţară ''fără corupţie''

Peru: Noul preşedinte Pedro Castillo a promis o ţară ''fără corupţie''

Fostul profesor de şcoală primară Pedro Castillo a depus jurământul miercuri ca nou preşedinte al Peru, spunând că doreşte să pună capăt corupţiei din ţară şi să lanseze un proces pentru o nouă Constituţie, notează AFP.

"Jur în faţa lui Dumnezeu, în faţa familiei mele, a ţăranilor, popoarelor indigene (...), pescarilor, medicilor, copiilor, adolescenţilor că îmi voi exercita funcţia de preşedinte al republicii", a declarat noul preşedinte de stânga în plenul parlamentului.

"Jur popoarelor din Peru, pentru o ţară fără corupţie şi pentru o nouă Constituţie", a adăugat el, îmbrăcat în tradiţionalul costum andin negru şi purtând deja faimoasa lui pălărie albă.

Pedro Castillo a primit apoi eşarfa bicoloră din mâinile noului preşedinte al parlamentului, opozanta centristă Maria del Carmen Alva.

Ceremonia de depunere a jurământului de către noului preşedinte de stânga a avut loc în ziua în care ţara andină cu 33 de milioane de locuitori a sărbătorit bicentenarul independenţei sale. Festivităţi pentru a marca acest eveniment sunt programate până vineri.

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, şase preşedinţi din regiune, secretarul american pentru educaţie, Miguel Cardona, şi fostul lider bolivian Evo Morales au fost prezenţi la ceremonie.

"Cea mai mare provocare pentru Pedro Castillo va fi de a nu dezamăgi oamenii care au nevoie de răspunsuri rapide, deoarece nu mai au un loc de muncă, le este foame sau îşi riscă viaţa din cauza COVID-19", a subliniat pentru AFP analistul Hugo Otero.

Peru a fost lovit dramatic de pandemia de coronavirus, cu peste 195.000 de morţi, cea mai mare rată a mortalităţii din lume în raport cu populaţia.

Lunile lungi de lockdown din 2020 au cauzat pierderea a două milioane de locuri de muncă şi o scădere a Produsului Intern Brut (PIB) în 2020 de 11,12%, reaminteşte agenţia France Presse. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea îl dă în gât pe Adrian Năstase / Unde au fost dosite tablourile scumpe înainte de percheziți…

2 Un zvon...

3 Surpriză totală! Cu cine suntem, genetic, aproape identici

4 Cum funcţionează softul de spionaj Pegasus, cum poţi vedea dacă eşti „pândit” prin telefon

5 O fotografie rară cu 3 dintre devalizatorii României: Bittner, Cocoș și Petrache