Peru: Preşedintele Castillo revine în maşină din Ecuador pentru a evita demiterea

Peru: Preşedintele Castillo revine în maşină din Ecuador pentru a evita demiterea

Preşedintele peruan, Pedro Castillo, a revenit grăbit în maşină din Ecuador pentru a nu risca o nouă procedură de demitere după ce avionul său a fost împiedicat să decoleze din cauza vremii, potrivit media locale, notează AFP.

Într-o ţară marcată de o instabilitate instituţională cronică, şeful statului risca să încalce Constituţia dacă nu se întoarcea în Peru înainte de miezul nopţii de vineri (sâmbătă, 05.00 GMT).

La acea oră expira termenul stabilit de parlament preşedintelui de stânga pentru vizita sa în Ecuador unde a prezidat, împreună cu omologul său ecuadorian, Guillermo Lasso, un consiliu binaţional de miniştri din oraşul Loja, la 264 de kilometri distanţă de frontiera cu Peru.

Depăşirea acestui termen ar fi dat un pretext opoziţiei, majoritară în parlament, să lanseze o nouă procedură de destituire pentru "vacanţă prezidenţială" împotriva lui Pedro Castillo, Constituţia neprevăzând excepţii din motive meteorologice.

În imposibilitate de a zbura cu avionul, şeful statului a mers cu maşina cinci ore pentru a ajunge la timp la frontiera cu Peru, la postul Tumbes unde s-a prezentat în cele din urmă cu o oră înainte de miezul nopţii, potrivit presei locale.

Şeful statului, care a intrat în funcţie în urmă cu nouă luni, s-a confruntat deja cu două tentative de demitere din către parlament.

Din decembrie 2017, parlamentarii au iniţiat şase proceduri de demitere împotriva unui preşedinte în exerciţiu. Una a dus la demisia anticipată a lui Pedro Pablo Kuczynski (dreapta) în 2018 şi alta la demiterea lui Martin Vizcarra (centru) în 2020, reaminteşte AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /