Pesta Porcină Africană evoluează în 346 de localităţi din 26 de judeţe

Pesta Porcină Africană evoluează în 346 de localităţi din 26 de judeţe

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 346 de localităţi din 26 de judeţe, cu un număr de 1.223 de focare (dintre care 13 focare în exploataţii comerciale şi 6 focare în exploataţii de tip A), în creştere faţă de 12 septembrie când au fost raportate 1185 focare.

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în alte 3 judeţe există doar cazuri la mistreţi.

În total au fost eliminaţi 481.921 de porci afectaţi de boală şi există 2.126 de cazuri la mistreţi.

Cele mai multe focare active sunt în judeţele Teleorman (281 de focare în gospodăriile populaţiei şi 527 de cazuri la mistreţi), Giurgiu (219 focare dintre care 5 focare exploataţii comerciale şi 3 focare în exploataţii de tip A şi 260 de cazuri la mistreţi) şi Dolj (190 de focare în gospodăriile populaţiei şi 14 cazuri la mistreţi).

Pe de altă parte, au fost stinse 1.353 de focare, cele mai multe în judeţele Tulcea (585 de focare, dintre care 5 focare în exploataţii comerciale şi un focar într-o exploataţie de tip A), Brăila (144 de focare, dintre care 12 în exploataţii comerciale) şi Ialomiţa (132 de focare).

Până marţi, 24 septembrie, au fost despăgubiţi 10.186 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 260,438 milioane de lei.

Prezenţa virusului pestei porcine africane în România a fost semnalată prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, notează ANSVSA. Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

"Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană", atrage atenţia ANSVSA.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru ei, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social, menţionează Autoritatea Veterinară. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…