Peste 100 de substanțe chimice „extrem de toxice”, identificate în aromele din dispozitivele de vapat. Ce se întâmplă când se încălzesc

Peste 100 de substanțe chimice „extrem de toxice”, identificate în aromele din dispozitivele de vapat. Ce se întâmplă când se încălzesc

O cercetare recentă ar trebui să-i pună pe gânduri pe utilizatorii dispozitivelor pentru vapat după ce a arătat că substanțele chimice din vapori ar putea fi extrem de toxice atunci când sunt încălzite și inhalate.

Unii vapori cu aromă de fructe produc compuși periculoși. FOTO Flickr

Unii vapori cu aromă de fructe produc compuși periculoși. FOTO Flickr

Analiza AI a 180 de arome de vapat a identificat 127 de substanțe chimice „extrem de toxice”, 153 de „pericole pentru sănătate” și 225 de „iritanți”, potrivit The Guardian .

De unde vine pericolul

Dispozitivele de vapat încălzesc aromele lichide la temperaturi ridicate pentru a forma un aerosol care este apoi inhalat. Substanțele chimice conținute - inclusiv glicerină vegetală, propilenglicol, nicotină și arome, amestecate în diferite cantități - nu sunt de ignorat.

Experimentele anterioare au arătat că, în urma acestui proces de încălzire, unii vapori cu aromă de fructe - cum ar fi căpșune, pepene galben și afine - produc compuși periculoși numiți carbonili volatili.

Este cunoscut faptul că acești compuși au implicații asupra sănătății în ceea ce privește bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC), bolile cardiovasculare și cancerele.

Dat fiind numărul atât de mare de substanțe chimice utilizate în zeci de mii de produse de vapat diferite, efectuarea de experimente pentru a testa toxicitatea fiecărei mărci și arome ar putea necesita zeci de ani de cercetare.

Recentul studiu citat de The Guardian a folosit inteligența artificială (AI) pentru a analiza compoziția chimică a 180 de arome pentru vapat și pentru a simula modul în care acestea se descompun atunci când sunt încălzite.

Cercetarea, publicată în Scientific Reports, a prezis că vaporii produc 127 de substanțe chimice „acut toxice”, 153 de „pericole pentru sănătate” și 225 de „iritanți”.

Aproape fiecare aromă supusă predicției AI a arătat cel puțin un produs clasificat ca fiind periculos pentru sănătate, iar multe dintre ele au prezis mai multe. Substanțele toxice au fost asociate cu vaporii care nu conțin nicotină, precum și cu cei care conțin.

Cercetătorii de la RCSI University of Medicine and Health Sciences, Dublin, acre au efectuat cercetarea au ajuns la concluzia că există o „potențială amenințare la adresa sănătății publice cu care se confruntă cei 4,5 milioane de fumători din Marea Britanie” și o nevoie urgentă de „restricții sporite” privind aromele și reglementări care să reflecte riscurile pentru sănătate ale vapatului , în special pentru tineri.

„Ne aflăm în pragul unui nou val de boli cronice care vor apărea peste 15-20 de ani”

La începutul acestui an, guvernul britanic a anunțat că va interzice dispozitivele de vapat de unică folosință și va restricționa aromele dulci și fructate.

Donal O'Shea, profesor de chimie la RCSI și autorul principal al cercetării a sugerat eliminarea tuturor aromelor din substanțele pentru vapat, invocând impactul vaporilor aromatizați asupra sănătății.

„Este plauzibil că ne aflăm în pragul unui nou val de boli cronice care vor apărea peste 15-20 de ani din cauza acestor expuneri”.

Înțelegerea efectelor pe termen lung ale acestor produse asupra sănătății publice, morbidității și mortalității este crucială, dată fiind popularitatea vaporilor aromatizați în rândul adolescenților nefumători și al adulților tineri, concluzionează studiul.

„Fără o reglementare cuprinzătoare, în timp ce încercăm să tratăm dependența de nicotină a fumătorilor de tutun mai în vârstă, există un risc substanțial de a transfera noi probleme de sănătate către generațiile mai tinere”.

„Arome precum vată de zahăr și cola de cireșe sunt în mod deliberat destinate copiilor”

Răspunzând la constatări, un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate și Asistență Socială a declarat, potrivit The Guardian, că „este clar că arome precum vată de zahăr și cola de cireșe sunt în mod deliberat destinate copiilor, nu fumătorilor adulți care încearcă să renunțe la fumat, ceea ce este complet inacceptabil. De aceea, luăm măsuri decisive și vom restricționa aromele de vape”.

Deși vapatul poate fi o modalitate foarte eficientă de a rupe dependența de tutun, acesta ar trebui să fie folosit doar în acest scop, este de părere profesorul Sanjay Agrawal, consilierul special al Colegiului Regal al Medicilor pe probleme de tutun.

De cealaltă parte, directorul general al organismului comercial Asociația industriei de vapare din Marea Britanie, a declarat că „ vapatul este cel mai eficient mod în care fumătorii pot renunța la fumat și este cu cel puțin 95% mai puțin dăunător decât fumatul. Fiecare substanță chimică utilizată în e-lichidul de vaping este testată cu strictețe (în Regatul Unit)”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 VIDEO Hopa, ce avem noi aici?

2 Cine este misteriosul miliardar american care ar fi aterizat ieri la București cu deja celebrul zbor direct din Florida

3 VIDEO Pe asta cu Georgescu ați văzut-o? Ar putea explica multe...

4 Ce știe BOR despre ce urmează să se întâmple?

5 N-ai cum să nu-i dai dreptate lui Năstase la tura asta...