Peste 15.000 de membri ai comunităţii Declic îi cer AP să sesizeze CCR în legătură cu noul Cod Administrativ

Peste 15.000 de membri ai comunităţii Declic îi cer AP să sesizeze CCR în legătură cu noul Cod Administrativ

Peste 15.000 de membri ai comunităţii Declic îi solicită Avocatului Poporului, Renate Weber, să sesizeze urgent Curtea Constituţională în legătură cu noul Cod Administrativ.

"Controversele privind pensiile speciale ale primarilor şi pericolul iminent pentru patrimoniul local obligă Avocatul Poporului să dea curs cererii societăţii civile de a trimite Codul la controlul constituţional. În lipsa unei acţiuni ferme, în forma actuală a Codului, toţi şefii din administraţia locală vor primi pensii pentru care nu au cotizat. Prevederea li se aplică tuturor primarilor şi viceprimarilor care au ocupat aceste funcţii începând cu 1994. De pensii speciale vor beneficia chiar şi aleşii locali condamnaţi definitiv, cu excepţia faptelor de corupţie", se arată într-un comunicat al Comunităţii Declic.

Potrivit sursei citate, noul Cod "pune în pericol" şi patrimoniul unităţilor administrativ-teritoriale. "Unul dintre cele mai controversate articole este cel care prevede că deciziile privind patrimoniul pot fi luate doar prin votul a 50%+1 din numărul consilierilor locali în funcţie, nu prin votul a două treimi, ca până acum", menţionează Declic.

Cei 15.000 de cetăţeni care au semnat petiţia "Renate Weber, fii avocatul poporului, nu al baronilor locali" solicită un răspuns clar şi ferm din partea Avocatului Poporului, care de aproape 2 luni susţine că analizează OUG prin care a fost emis noul Cod Administrativ, relevă sursa citată.

Conform unui calcul independent făcut de Cătălin Teniţă, de la Geeks for Democracy, pensiile speciale pentru şefii din administraţiile locale ar putea ajunge anual la 120 de milioane de euro, "o sumă colosală pe care Guvernul ar putea să o folosească pentru construirea de spitale sau sute de şcoli", a adăugat Comunitatea Declic.

Avocatul Poporului comunica pe 19 iulie că examinează prevederile Codului administrativ conţinute în OUG 57/2019, iar concluziile analizei de constituţionalitate vor fi comunicate atât petenţilor, cât şi societăţii civile.

''Avocatul Poporului examinează constituţionalitatea actului normativ criticat, din perspectiva rolului său constituţional de apărător al drepturilor şi libertăţilor persoanelor. Analiza sesizărilor prin care sunt invocate argumente de neconstituţionalitate extrinsecă şi intrinsecă presupune parcurgerea unui act normativ extrem de complex (638 de articole prin care sunt aduse modificări consistente cadrului legal) şi identificarea eventualelor vicii de constituţionalitate prin raportare la legislaţia incidentă asupra căreia operează modificări actul normativ. Este o activitate laborioasă, care necesită timp, cu atât mai mult cu cât presupune şi analiza jurisprudenţei Curţii Constituţionale şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului'', preciza AP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...