Peste 170 de femei candidează pentru mandatele de parlamentar din București

Peste 170 de femei candidează pentru mandatele de parlamentar din București

Peste 170 de femei se află pe listele de candidați pentru alegerile parlamentare din decembrie în colegiile din București.

Deși multe dintre ele se află pe locuri neeligibile, partidele le-au acordat unora dintre doamne și primul loc pe listă.

PNL deschide lista de la Camera Deputaților cu Adriana Săftoiu, iar primul candidat social-democrat pentru Senat este Ecaterina Andronescu. O situație similară se regăsește și în cazul Partidului România Mare, care a decis să o plaseze pe Lidia Vadim Tudor în fruntea listei de candidați pentru Camera Deputaților.

UDMR este formațiunea cu cele mai multe femei pe listele de la București — 27. Urmează PSD, cu 22 de doamne care candidează, Alianța România Noastră — 20, USR și PRM cu câte 19 femei pe listă, PNL — 17, PRU și ALDE cu câte 15 doamne candidat, PMP — 10 și PSR — 6. Acest ultim partid a înscris în cursa electorală pentru București doar 12 candidați, ceea ce face ca procentul femeilor pe lista PSR să fie de 50%.

Singura formațiune politică înscrisă în cursă la București care nu are nicio doamnă pe liste este Partidul Ecologist Român, care are în Capitală doar patru candidați — doi la Camera Deputaților și doi la Senat.

Profesiile cele mai des întâlnite în rândul candidatelor sunt acelea de inginer, economist și jurist, dar se regăsesc și profesoare, educatoare, contabile, medici, chiar și studente.

Jumătate din doamnele candidat de la PMP sunt ingineri, pe când la PNL și PSD profesia de jurist pare a fi cea mai des întâlnită în rândul doamnelor care candidează din partea acestor partide.

UDMR are în listele sale foarte multe profesoare, învățătoare, educatoare. Pe de altă parte, pe listele PRU se găsesc numeroase femei de profesie economist sau contabil, dar și o doamnă operator casier.

ALDE a oferit șansa de a candida pentru un mandat de parlamentar în București pentru două femei specialiste în securitate, dar și unei doamne de formație teolog. O scenografă și o jurnalistă și-au găsit loc pe listele USR. De altfel, o jurnalistă se regăsește și printre candidatele PRM de la București, printre altele, alături de o lucrătoare comercială, o traducătoare și o asistentă medicală.

Dintre cei șase candidați independenți de la București pentru un mandat de deputat, doar una este femeie: fostul ministru Elena Udrea.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria