Peste 170 de protestatari care au participat la violențele din Brasilia, în ianuarie, au fost eliberați

Peste 170 de protestatari care au participat la violențele din Brasilia, în ianuarie, au fost eliberați

Un judecător de la Curtea Supremă a Braziliei (STF) a ordonat marţi eliberarea a 173 de persoane acuzate că au participat la asaltul asupra mai multor clădiri guvernamentale din Brasilia pe 8 ianuarie, în aşteptarea procesului lor, notează AFP.

767 de suspecţi sunt încă în spatele gratiilor în aşteptarea judecăţii. Foto: AFP

Această eliberare este supusă mai multor condiţii: purtarea unei brăţări electronice, anularea paşaportului, interdicţia de a folosi reţelele sociale, de a purta arme de foc sau de a ieşi din casă seara şi în weekend, scrie Agerpres.

Judecătorul Alexandre de Moraes a considerat că ar putea rămâne în libertate în aşteptarea procesului lor (...) în măsura în care ancheta nu a arătat că sunt finanţatori (ai atacurilor) şi nici nu se numără printre principalii atacatori", a explicat STF într-un comunicat.

Magistratul a mai ţinut cont de faptul că „majoritatea dintre ei sunt fără antecedente penale şi au copii mici în îngrijire".

În total, 767 de suspecţi sunt încă în spatele gratiilor în aşteptarea judecăţii, iar 639 au obţinut eliberarea condiţionată, a precizat STF.

Pe 8 ianuarie, mii de indivizi care refuzau înfrângerea fostului preşedinte de extremă dreaptă Jair Bolsonaro au luat cu asalt Palatul prezidenţial , Congresul şi Curtea Supremă, la o săptămână după învestirea noului şef al statului, reprezentantul stângii Luiz Inacio Lula da Silva.

Atacatorii au trecut cu uşurinţă dincolo de cordonul de securitate pentru a vandaliza totul în cale, inclusiv opere de artă cu o valoare inestimabilă.

Lula da Silva a câştigat alegerile din octombrie la limită, cu 50,9% din voturi, faţă de 49,1% pentru preşedintele în exerciţiu.

Violenţele de la Brasilia au amintit de invazia Capitoliului cu doi ani mai devreme în Statele Unite, de către partizanii lui Donald Trump refuzând să accepte înfrângerea lui în faţa actualului preşedinte american Joe Biden .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?