Peste 200 milioane de lei din fonduri europene pentru dotarea spitalelor COVID-19

Peste 200 milioane de lei din fonduri europene pentru dotarea spitalelor COVID-19

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a semnat, luni, primele 10 contracte pentru finanţarea din fonduri europene a cheltuielilor spitalelor COVID-19, informează instituţia.

Contractele semnate, în valoare totală de 205,1 milioane de lei, sunt finanţate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, prin intermediul apelului "Consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19" în valoare de 350 milioane de euro.

"La începutul crizei sanitare provocate de noul coronavirus ne-am propus să identificăm rapid fondurile disponibile şi să le redirecţionăm pentru măsuri socio-economice şi sanitare cât mai rapid. Am semnat astăzi (luni, n.r.) primele 10 contracte pentru finanţarea spitalelor din prima linie în lupta împotriva coronavirusului şi vom continua să evaluăm rapid şi celelalte proiecte depuse pentru ca fondurile europene să finanţeze cât mai repede unităţile sanitare", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Dintre proiectele semnate, 8 sunt de tip A (proiecte de investiţii pentru unităţile sanitare publice) şi 2 sunt de tip C (investiţii pentru direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului).

Beneficiarii finanţărilor sunt Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea (40,1 milioane de lei), Institutul Clinic Fundeni (24,3 milioane de lei), Spitalul Clinic Municipal Filantropia din municipiul Craiova (48,1 milioane de lei), Municipiul Carei (2,3 milioane de lei), Municipiul Bistriţa (870.000 lei), judeţul Giurgiu (4,3 milioane de lei), Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova (13,3 milioane de lei), judeţul Cluj (12,2 milioane de lei), Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş Craiova (48,2 milioane de lei), Serviciul de Protecţie şi Pază - U.M 0149 Bucureşti (10,2 milioane de lei).

Potrivit MFE, până în prezent, au fost depuse spre evaluare 51 cereri de finanţare cu o valoare de 164,2 milioane de euro. Dintre acestea, 41 sunt proiecte de tip A, în valoare de 155,4 milioane de euro, prin care 50 de unităţi sanitare publice sunt dotate cu echipamente medicale/echipamente de protecţie iar 10 sunt proiecte de tip C, în valoare de 8,8 milioane de euro, prin care direcţiile generale de asistenţă socială sunt dotate cu echipamente de protecţie.

"Alte 125 cereri de finanţare sunt în curs de completare în sistemul informatic MySMIS. Proiectele sunt evaluate de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (AM POIM), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Apelul de proiecte este deschis până la data de 30 septembrie 2020 şi este adresat următoarelor categorii de beneficiari: unităţi sanitare publice pentru care Ministerul Sănătăţii stabileşte necesitatea dotării, Ministerul Sănătăţii/ alte autorităţi publice centrale şi autorităţi publice locale, sau unităţi aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, pentru achiziţii necesare gestionării crizei de sănătate publică, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă", se precizează în comunicatul citat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...