Peste 60% dintre ruşi deplâng destrămarea URSS, un procent în scădere în ultimii ani (sondaj)

Peste 60% dintre ruşi deplâng destrămarea URSS, un procent în scădere în ultimii ani (sondaj)

Circa două treimi dintre ruşi (62%) deplâng destrămarea Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice (URSS), eveniment de la care se împlinesc 30 de ani în această lună, potrivit unui sondaj publicat de centrul de sondare a opiniei publice FOM, transmite miercuri EFE.

Printre nostalgici, majoritatea (82%) sunt persoane cu vârste cuprinse între 46 şi 60 de ani, conform sondajului. Iar în categoria de vârstă de peste 60 de ani, acest procent este de 76%.

În privinţa tinerilor născuţi după prăbuşirea imperiului sovietic, doar 28% deplâng dispariţia sa.

Totuşi, în ansamblu, 52% dintre ruşi au declarat că ar dori refacerea Uniunii Sovietice, cu toate că 74% s-au declarat convinşi că "resuscitarea" URSS este o misiune imposibilă.

În 2018, procentul ruşilor care deplângeau destrămarea URSS era de 66%, notează EFE, care aminteşte că recordul absolut a fost înregistrat în 2005, când 75% dintre persoanele chestionate au mărturisit că regretă prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat din nou, în decembrie, drept "tragedie" dizolvarea URSS. "Pentru mine, la fel ca pentru majoritatea cetăţenilor, a fost o tragedie", a declarat liderul de la Kremlin într-un interviu. Însă şi Putin a subliniat în mai multe rânduri că nu are planuri să resusciteze Uniunea Sovietică, deoarece este un demers "imposibil şi fără sens". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 Asta e Rusia, oameni buni!