Peter Szijjarto revine pe tema deciziei sale de a interzice diplomaților ungari să ia parte la festivitățile de 1 decembrie

Peter Szijjarto revine pe tema deciziei sale de a interzice diplomaților ungari să ia parte la festivitățile de 1 decembrie

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a vorbit din nou duminică despre decizia sa de a le interzice diplomaților din toate misiunile externe ale Ungariei să nu ia parte la festivitățile organizate de ambasadele României de 1 Decembrie și a declarat că Ungaria a respectat întotdeauna sensibilitățile altor țări în ceea ce privește evenimentele istorice și se așteaptă la aceeași atitudine din partea celorlalți, transmite MTI.

Ungurii nu au nimic de sărbătorit de 1 decembrie, mai ales nu împreună cu românii, deci este de înțeles ca diplomații ungari să nu participe la recepțiile organizate de autoritățile române în această zi, a reiterat Szijjarto, într-o conferință de presă la Budapesta.

Reacția fostului președinte al României, Traian Băsescu (care, prin intermediul contului său de Facebook, a cerut expulzarea ambasadorului ungar la București și rechemarea ambasadorului român de la Budapesta — n.r.) spune multe despre persoana care face astfel de afirmații, a mai spus șeful diplomației ungare.

Conform publicației hvg.hu, Szijjarto le-a cerut diplomaților din toate misiunile externe ale Ungariei să nu ia parte la festivitățile organizate de ambasadele României de 1 Decembrie. La cererea jurnaliștilor de la Budapesta, Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior de la Budapesta a confirmat ordinul.

'Din moment ce poporul maghiar nu are absolut nimic de sărbătorit pe 1 Decembrie, ministrul de Externe și al Comerțului exterior le interzice tuturor angajaților ministerului să participe la festivitățile organizate cu ocazia zilei naționale a României', a afirmat purtătorul de cuvânt al ministerului, citat de presa ungară.

Ministerul român de Externe a catalogat decizia lui Szijjarto drept 'greu de înțeles, cu atât mai mult cu cât respectul față de valorile și simbolurile naționale ale unei țări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează însăși Uniunea Europeană și comunitatea trans-atlantică. România a fost și este un stat care va rămâne profund atașat respectului acestor valori'.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Adevărații șefi ai României, la ei e cheia...

2 O informație care dă de gândit...

3 VIDEO „Taci dracu' din gură, ești altă generație, nu vă suport” / Claudiu Bleonț și-a umilit fetița pe scenă

4 VIDEO Nicușor Dan a luat-o razna? Serie de gafe la dezbaterea de la TVR

5 Aceste lucruri se petrec în „curata” Germanie... La Amsterdam, unde abia poți respira pe anumite străzi din cauza „ierbii”, cum o fi?