Piața imobiliară, împărțită în două/În ce orașe merită să cumperi o locuință, unde să mai aștepți?

Piața imobiliară, împărțită în două/În ce orașe merită să cumperi o locuință, unde să mai aștepți?

Apartamentele s-au ieftinit simțitor, anul acesta, în multe orașe din România. Acum este un moment bun pentru investiții în imobiliare însă pentru a avea profit de pe urma unei astfel de tranzacții este bine să se țină cont de mai multe aspecte, scrie newsweek.ro .

Prețurile apartamentelor au scăzut în multe orașe din România, anul acesta. Pe de altă parte sunt și zone unde cererea este mare și, din contră, locuințele costă mai mult.

Conform unui studiu realizat de imobiliare.ro , în București, Ploiești, Craiova, Oradea și Brașov prețurile au scăzut. Însă în Cluj, Constanța și Iași, din contră, s-au înregistrat creșteri.

Ce înseamnă că au scăzut prețurile la apartamente. Miza investițiilor în imobiliare

Consultat de newsweek.ro , analistul economic Adrian Negrescu a explicat de ce asistăm la această situație pe piața imobiliară.

”Ieftinirile din zona imobiliară sunt un efect al problemelor economice cu care se confruntă dezvoltatorii cât și proprietarii.

Mulți dintre ei angrenați în credite bancare, dezvoltatorii au nevoie ca de aer de cash, iar cum numărul clienților a scăzut semnificativ, pe fondul accesului tot mai dificil la creditare al românilor și al scumpirii finanțării, încearcă toate soluțiile posibile, inclusiv ieftiniri profesionale pentru a mai face rost de bani. Pentru că și ei au de achitat credite, materiale de construcții, costuri cu forța de muncă etc.

Spuneam, acum doi ani într-o analiză Frames , că bate un vânt de criză în piața imobiliară, pe fondul scumpirilor și al problemelor din sectorul de credite, și iată că realitatea confirm aceste estimări.

Estimam atunci că mulți dintre cei peste 6.500 de dezvoltatori vor avea de ales între a scădea prețurile și a conserva investițiile, cu costurile aferente, în speranța unor vremuri mai bune.

Pe fondul scăderii cererii de apartamente şi scumpirii materialelor de construcţii, mulţi dintre investitori şi-au pus deja lacăt pe şantiere şi aşteaptă vremuri mai bune care ar putea să vină abia în 2024”, a precizat Adrian Negrescu..

Jumătate din populația României câștigă lunar cât rata la un credit imobiliar

Pe de altă parte nici condițiile de creditare nu-i mai ajută pe români să-și achiziționeze acum apartamente în rate.

”Creșterea TVA de la 5 la 19%, de la 1 ianuarie, la imobilele noi, a pus și mai mult gaz pe focul problemelor, astfel că multe apartamente au ajuns aproape imposibil de vândut pe credit.

E o adevărată provocare să îți cumperi un apartament cu 2-3 camere, când peste jumătate din populația româniei câștigă 2500-3000 lei net. Atât ar trebui să fie rata la un credit.

Această ieftinire temporară, nesemnificativă, pe care o vedem acum în unele zone s-ar putea să fie doar o fotografie de moment și prețurile, din păcate, să crească din nou dacă inflația va continua să fie la un nivel ridicat în România.

O ieftinire semnificativă, nu de 1-2%, am putea să vedem la apartamentele vechi, dacă proprietarii au nevoie de bani și, mai ales, în orașele mici și în mediul rural”, a mai spus specialistul.

Adrian Negrescu este de părere că ”în București, Cluj și celelalte orașe mari, este puțin posibil să vedem ieftiniri majore, în condițiile în care presiunea pe achiziție este tot mai mare”.

”Lumea fuge din mediul rural în căutarea unei vieți mai bune, iar cererea se va menține la un nivel ridicat indiferent de vremuri.

Cert este că piaţa imobiliară s-a împărţit în două. Avem zona marilor oraşe, unde creşterea cererii va continua să fie ridicată, iar preţurile vor urma acest trend, şi zona rurală, a oraşelor mici, unde nu este exclus să asistăm chiar la ieftiniri pe măsură ce aceste zone sunt depopulate”, a mai spus analistul economic.

Este un moment bun pentru investiții în imobiliare

Cu toate acestea, cei care dispun de bani se pot gândi să investească și în imobiliare dacă vor să facă profit peste ceva vreme când cererea va pune din nou presiune pe prețuri.

”Pentru cei care vor să își cumpere un apartament cred că este un moment bun pentru că, dacă anul viitor va fi relansată creditarea odată cu reducerea dobânzilor și dezghețarea accesului la credite, ne putem aștepta la o cerere imobiliară pe măsură. Iar creșterea cererii va pune presiune pe prețuri.

Cel mai bun moment să îţi cumperi o casă ţine de oportunitate. De găsirea unui apartament la un preţ bun, într-o zonă cu mijloace de transport, cu şcoală, grădiniţă, cu toate facilităţile necesare şi pe care să îl priveşti ca o investiţie.

Trebuie tot timpul când luăm o casă să ne gândim la potenţialul de revânzare, pentru că nu ştii niciodată unde te va duce viaţă. Altfel spus, când cumpărăm o casă contează locaţia, valoarea proprietăţii şi potenţialul de a o vinde cu profit când vei avea nevoie”, a precizat Adrian Negrescu într-un interviu pentru Newsweek.

Unde sunt cele mai ieftine apartamente, în România

Conform analizei de pe platforma imobiliare.ro, în luna aprilie, prețurile apartamentelor disponibile spre vânzare în București au scăzut ușor, cu -0,5%, de la o medie de 1.507 de euro pe metru pătrat util, până la 1.500 de euro pe metru pătrat.

Apartamentele din blocurile vechi s-auieftinit cu 0,7%, de la 1.521 de euro pe metru pătrat la 1.510 de euro pe metru pătrat, în vreme ce media de preț a unităților locative noi a scăzut cu -1,4%, de la 1.452 de euro pe metru pătrat la 1.432 de euro pe metru pătrat.

În Brașov prețul apartamentelor a scăzut în aprilie, cu -0,4%, de la 1.596 la 1.590 euro pe metru pătrat util. Apartamentele vechi s-au depreciat ușor, cu 0,1%, de la 1.531 la 1.529 de euro pe metru pătrat util.

Însă apartamentele nou-construite s-au scumpit cu 1,9%, de la 1.857 la 1.892 de euro pe metru pătrat.

În Craiova suma medie solicitată pentru un apartament a scăzut cu -1,1% pe parcursul lunii aprilie (de la 1.474 la 1.458 de euro pe metru pătrat util) și s-a majorat cu 1,9% la 12 luni (de la 1.431 euro pe metru pătrat util).

În Ploiești prețul apartamentelor este în scădere cu -0,5% în aprilie, față de martie (de la 1.067 de euro pe metru pătrat) și respectiv, în creștere cu 6,2% față de aprilie 2022 (când se situau la 1.000 de euro pe metru pătrat).

În Oradea, s-a simțit o ieftinire de 0,4%, prețurile ajungând la o medie de 1.337 de euro pe metru pătrat.

În Cluj-Napoca prețurile au crescut , cu 1%, ajungând la o medie de 2.421 de euro pe metru pătrat util (față de 2.396 euro pe metru pătrat la finele lui martie). Valoarea medie a locuințelor din blocurile vechi a ajuns la 2.400 de euro pe metru pătrat (de la 2.370 de euro pe metru pătrat, reprezentând un plus de 1,3%).

În Constanța, în luna aprilie, prețurile au crescut cu 0,3%, de la 1.465 la 1.469 de euro pe metru pătrat util. Apartamentele vechi s-au scumpit cu 0,6% (de la 1.446 la 1.454 de euro pe metru pătrat), în vreme ce apartamentele nou-construite au consemnat o depreciere de -2,8%, ajungând să coste 1.580 de euro pe metru pătrat.

În Iași prețurile apartamentelor au crescut cu 0,5%, de la o medie de 1.369 de euro pe metru pătrat util la 1.376 de euro pe metru pătrat.

Prețurile la apartamentele vechi au avut o scădere de -0,4%, de la 1.374 la 1.369 de euro pe metru pătrat. Apartamentele nou-construite s-au scumpit în acest interval cu 2%, de la 1.358 la 1.385 de euro pe metru pătrat.

În Sibiu prețurile apartamentelor au ajuns la o medie de 1.425 de euro pe metru pătrat util, ceea ce reprezintă o creștere în cuantum de 1,1% față de finele lui martie. Comparativ cu luna aprilie 2022, apartamentele din acest centru regional se situează la o diferență de 4,5% (față de o valoare de 1.363 euro pe metru pătrat util).

În Timișoara, în luna aprilie s-a remarcat o stagnare, fiind vorba despre o trecere de la o medie de 1.465 de euro pe metru pătrat util, la 1.464 de euro pe metru pătrat, se remarcă o creștere importantă pe segmentul nou.

Apartamentele noi au crescut cel mai mult în acest oraș, cu +2.2% în luna aprilie, Locuințele vechi s-au ieftinit însă cu 2 euro pe mp (de la 1.446 la 1.444 de euro pe metru pătrat).

Cele mai ieftine apartamente din București

În București, prețul apartamentelor variază în funcție de zonă iar diferențele de preț sunt foarte mari între cartiere. Potrivit datelor centralizate pe portalul Anuntul.ro , cea mai mare scădere de preț o au apartamentele din zona Tineretului-Timpuri Noi prețul mediu a scăzut cu 20% față de aprilie 2022, însă din luna mai a anului trecut se observă o evoluție în scădere, până la nivelul de 96.000 de euro.

În zona 13 Septembrie, scăderea este de aproximativ 12%, prețurile fiind în medie de 108.000 euro

Au scăzut prețurile și cartierele Floreasca-Dorobanți (-7%), Bucureștii Noi-Dămăroaia (-6%), Universitate-Kogălniceanu, Militari și Berceni-Giurgiului, unde pentru fiecare zona prețurile s-au redus cu 5%.

Sunt și zone unde prețurile sunt aproape la fel cu cele de anul trecut. Este vorba de Moșilor-Dacia, Drumul Taberei-Ghencea, Vitan și Aviației. Pentru aceasta două din urmă, creșterile sunt de doar 1%, scrie economica.net .

Cu oscilații de prețuri cerute pe parcursul anului 2022, apartamentele din zona Floreasca-Dorobanți sunt mai ieftine cu 7% față de acum un an.

În scădere cu 2%, sunt și prețurile cerute pentru apartamentele cu două camere din zonele Colentina-Obor și Crângași-Giulești.

Prețurile medii cerute pentru apartamentele de două camere din zona Militari au început din nou să crească după ce au înregistrat o scădere în luna februarie, când media ajunsese la 69.000 de euro. Chiar și-așa, ele sunt mai mici cu 5% față de acum un an, cu o medie de 74.000 de euro în aprilie.

Creșteri de prețuri s-au înregistrat în zonele Ștefan cel Mare-Tei (+14%), Pantelimon (+13%) și Rahova-Sebastian (+9%).

Prețuri sub pragul psihologic de 70.000 de euro se mai găsesc în patru zone: Berceni-Giurgiului (60.660 de euro), Drumul Taberei-Ghencea (67.135 de euro), Colentina-Obor (68.171 de euro) și Rahova-Sebastian (69.582 de euro).


Citește și:

populare
astăzi

1 „Să vă fie rușine! Mori de foame sau ce?” / O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa

2 „Doamne-ajută să nu-mi iau nicio țeapă!” / Experiența spirituală trăită de Mircea Bravo la Eforie Nord

3 Asta e Rusia, oameni buni... Un fost prizonier de război ucrainean descrie torturile la care a fost supus timp de aproape doi ani în închisorile din c…

4 Cum a murit Avram Iancu, eroul tragic al moților. „Nu avea asupra lui, decât o năframă zdrențuită, fluierul și jalba”

5 Dezbaterea televizată Kamala Harris - Donald Trump: „O luptă de cuțite într-o cabină telefonică”. Ce spun ultimele sondaje