Piaţa locală de servicii de resurse umane va scădea cu aproape 15%, în 2020 (analiză KeysFin)

Piaţa locală de servicii de resurse umane va scădea cu aproape 15%, în 2020 (analiză KeysFin)

Piaţa locală de servicii de resurse umane va scădea cu aproximativ 15% în 2020, ca urmare a maturizării pieţei şi a pandemiei de Coronavirus, potrivit unui studiu KeysFin.

Cifra de afaceri a furnizorilor de servicii HR din România a crescut cu 12,3% în 2018, în comparaţie cu anul precedent, şi a depăşit cu aproape 337% nivelul din 2009. Astfel, la final de 2018, însuma 4,2 miliarde de lei, iar pentru 2019 analiştii KeysFin estimează apropierea de pragul de 4,9 miliarde de lei, urmând ca în anul curent să scadă, se menţionează într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

"Serviciile de HR s-au numărat printre industriile cu o ascensiune fulminantă în economia locală, iar analizele noastre din ultimii ani, dedicate acestui domeniu, au arătat atât trendul de creştere, cât şi de diversificare a serviciilor. Iată însă că momentul maturizării a sosit: vor rămâne business-urile solide, cu un istoric în spate, know-how şi clienţi importanţi, iar companiile mici de pe această piaţă, fără putere logistică şi mai ales financiară, fie se vor reorienta spre servicii adiacente, fie vor dispărea. În 2020, cuvântul de ordine va fi reinventare, indiferent de tipul de business, însă noi mizăm pe capacitatea unei industrii aflată până acum în plină dezvoltare de a găsi soluţii salvatoare", a declarat Roxana Popescu, managing director KeysFin.

Conform analizei KeysFin, aproximativ 3.500 de firme activau la finalul anului 2019 în piaţa locală de servicii de resurse umane (grupa CAEN 78). Rezultatul net al furnizorilor de servicii HR a avansat cu 3,3% în comparaţie cu anul 2017 şi a depăşit cu 823% nivelul din 2009, la 228 milioane de lei în 2018. Dintre cele aproape 3.460 de companii analizate, mai mult de jumătate, respectiv 1.795 au înregistrat profit (52%), 1.119 au avut pierderi (32%), restul raportând un rezultat nul în 2018. Numărul de angajaţi din domeniu însuma 54.500 în 2018, cu 4% mai puţini comparativ cu anul 2017.

Datele KeysFin situează în vârful clasamentului companiilor din domeniu, în funcţie de cifra de afaceri din 2018, Lugera & Makler SRL, care a devenit lider de piaţă, depăşind cu doar 762.000 de lei Adecco Resurse Umane SRL (principalul jucător în 2017). Astfel, cifra de afaceri a companiei aflate pe locul 1 a fost de peste 321 de milioane de lei, cumulând 7,6% din totalul pieţei.

Topul principalelor trei companii de servicii HR este completat de Manpower HR SRL, cu 195,6 de milioane de lei, respectiv 4,6% din total.

"Totuşi, luând în considerare datele centralizate la nivel de grup (în baza structurii acţionariatului), Adecco (prin Adecco Resurse Umane SRL şi Adecco România SRL) conduce industria locală de servicii HR cu afaceri de peste 416 milioane de lei în 2018", semnalează analiza.

Ca imagine de ansamblu, cele mai mari zece companii de profil generează cumulat mai mult de o treime din cifra de afaceri totală a industriei. Analiza nu include însă performanţa unor companii precum EJobs Group SRL sau BestJobs Recrutare SA, acestea având ca principal domeniu de activitate coduri CAEN aferente sectorului de IT&C. Dacă şi acestea ar fi luate în considerare, cifra de afaceri a industriei ar creşte cu peste 70,5 de milioane de lei în 2018.

Analiza KeysFin mai subliniază că, potrivit datelor Ministerului Muncii, pe 29 aprilie erau înregistrate 1.027.117 de contracte de muncă suspendate, cu 327.200 în industria prelucrătoare (32%), 185.000 în comerţ (18%) şi 115.000 (11%) în hoteluri şi restaurante. Ca rată, potrivit metodologiei de calcul a ratei şomajului, numărul de contracte de muncă suspendate raportat la populaţia activă (9,1 milioane de persoane în T3 2019 potrivit INS) este în prezent la 11%.

"Spre deosebire de caracterul temporar al suspendărilor, îngrijorătoare este evoluţia contractelor de muncă încetate (creştere de 143% faţă de 30 martie), la aproape 271.000 în 29 aprilie. Numărul de şomeri (15-74 ani) a crescut şi el semnificativ în martie la 410.000, rata şomajului majorându-se cu 0,7 puncte procentuale faţă de februarie (minimul anilor ˜90), la 4,6%", mai menţionează analiza.

Pe lângă acordarea posibilităţii de a încadra angajaţii în şomaj tehnic, Guvernul a mai luat şi alte măsuri de susţinere a companiilor locale, precum: amânarea achitării ratelor, IMM Invest (cu aplicabilitate limitată la doar 40.000 firme - potrivit datelor KeysFin doar 5% din totalul companiilor care şi-au raportat rezultatele financiare la 2018) şi bonificaţia de 10% oferită pentru plata la zi a impozitului trimestrial. Totodată, decizia Băncii Naţionale a României de a cumpăra titluri de stat constituie măsura cu cel mai consistent impact pozitiv.

"Totuşi, industria serviciilor de HR care are nevoie de noi angajări, care să fie derulate prin companiile din domeniu. Ritmul reluării activităţii economice depinde însă majoritar de un sprijin guvernamental real, care să motiveze companiile locale să îşi extindă activitatea şi să facă angajări. Astfel, analiştii KeysFin consideră că este necesar un program guvernamental investiţional masiv, bine ţintit din punct de vedere strategic spre industria prelucrătoare şi servicii (pentru asigurarea producţiei locale a bunurilor şi serviciilor de bază: alimente, echipamente, sănătate, educaţie şi securitate) agricultură (având în vedere condiţiile meteo nefavorabile) şi mai ales pentru susţinerea avansului tehnologizării şi a digitalizării economiei româneşti. Totodată o reducere temporară a fiscalităţii (contribuţii), dacă nu chiar o suspendare după modelul altor state europene ar reprezenta o adevărată gură de oxigen pentru mediul de afaceri local", precizează reprezentanţii KeysFin.

Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanţelor (la sfârşitul perioadei) care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN aferente grupei 78: activităţi de servicii privind forţa de muncă. Toate cifrele sunt exprimate în lei, iar datele au fost extrase la începutul lui 2020.

KeysFin oferă soluţii de reducere a riscului comercial utilizând date despre companiile din România şi din străinătate prin intermediul unor instrumente dedicate. Cu un portofoliu de peste 500 de clienţi, KeysFin este unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale