PÎCCJ: CSM i-a confirmat procurorului general că în dosarul său nu există o soluţie de clasare referitor la Iohannis

PÎCCJ: CSM i-a confirmat procurorului general că în dosarul său nu există o soluţie de clasare referitor la Iohannis

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a confirmat procurorului general Augustin Lazăr că în dosarul pe care l-a depus pentru candidatura la funcţie nu există o soluţie de clasare într-un dosar în care era implicat preşedintele Klaus Iohannis, după ce a solicitat să i se comunice oficial acest lucru.

"În niciun caz nu se poate interpreta că prin depunerea unei anumite soluţii între cele 10 lucrări solicitate de C.S.M. s-ar urmări influenţarea Preşedintelui României, aceste lucrări nefiind înaintate acestuia. Pentru lămurirea tuturor aspectelor, am solicitat C.S.M. să-mi comunice oficial dacă la dosarul meu de candidatură există o astfel de soluţie de clasare. Telefonic, mi s-a confirmat faptul că nu există, urmând să primesc în zilele următoare şi răspunsul în scris. Solicitarea am formulat-o către C.S.M. întrucât gestionează dosarele profesionale ale magistraţilor, în conformitate cu legea şi în virtutea rolului de garant al independenţei justiţiei", afirmă procurorul general într-un mesaj dat publicităţii vineri, privind documentele depuse în procedura de numire în funcţie.

Procurorul general al PÎCCJ a făcut aceste precizări în legătură cu afirmaţiile ministrului Justiţiei privind depunerea în mapa de candidatură a unei rezoluţii de clasare a dosarului Preşedintelui României.

Potrivit acestuia, în conformitate cu prevederile CSM, pentru numirea în funcţia de procuror general al PÎCCJ se depun de către candidat şi un număr de 10 lucrări întocmite în funcţia de judecător sau procuror, care sunt analizate de Secţia pentru procurori şi care sunt destinate exclusiv obţinerii avizului pentru numire.

"În conformitate cu dispoziţiile art. 21 ind.1 din Hotărârea nr. 193/2006 a Plenului C.S.M. pentru aprobarea "Regulamentului privind transferul şi detaşarea judecătorilor şi procurorilor, delegarea judecătorilor, numirea judecătorilor şi procurorilor în alte funcţii de conducere precum şi numirea judecătorilor în funcţia de procuror şi a procurorilor în funcţia de judecător", pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea emiterii avizului Secţiei pentru procurori, se depun de către candidat şi un număr de 10 lucrări întocmite în funcţia de judecător sau procuror. Aceste lucrări se analizează de către Secţia pentru procurori din cadrul C.S.M. în scopul stabilirii aptitudinilor candidatului, şi anume: capacitatea de analiză şi sinteză, coerenţa în exprimare, argumentarea din punct de vedere al clarităţii şi logicii, evitarea expunerii şi detalierii aspectelor nerelevante, redactarea dispozitivului într-o formă clară şi concisă, analiza şi interpretarea probelor, precum şi modul în care au fost aplicate jurisprudenţa C.E.D.O. şi C.J.U.E. dacă a fost cazul. Lucrările sunt solicitate de către C.S.M. prin regulament şi sunt destinate exclusiv emiterii avizului pentru numire. Ulterior, către Preşedintele României sunt înaintate propunerea ministrului justiţiei, hotărârea motivată a Secţiei pentru procurori din cadrul C.S.M. şi C.V.-ul candidatului", arată procurorul general în mesajul transmis de Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul PÎCCJ.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri că a declanşat procedura de revocare din funcţie a procurorului general al României, Augustin Lazăr. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...