Piedone dă peste cap calculele pentru Primăria Capitalei ANALIZĂ

Piedone dă peste cap calculele pentru Primăria Capitalei ANALIZĂ

Cu o Coaliție aflată în continuare în căutarea celui mai bun contracandidat care să-l învingă pe Nicușor Dan în cursa pentru Capitală, la rampă iese Cristian Popescu Piedone, creditat cu prima șansă, însă poza de moment ar putea fi modificată odată cu stabilirea candidatului PNL-PSD.

Primarul de la Sectorul 5 stă bine și pentru Capitală FOTO Inquam Photos

Conform unui sondaj comandat de Nicușor Dan și publicat de primarul general pe pagina sa de Facebook, marea surpriză este că pe primul loc pentru Primăria Generală este edilul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone (din partea PUSL, nu a alianței PNL-PSD), creditat cu o intenție de vot de 40,4%. În schimb, Nicușor Dan are o intenție de vot de 39,3%, iar la mare distanță este Sebastian Burduja, în sondaj prezentat drept candidatul Alianței PSD-PNL, în timp ce Diana Șoșoacă e cotată la 2,4%, iar candidatul AUR, Mihai Enache, cu 1%.

În schimb, la nivel de intenție de vot pentru Consiliul General, procentele sunt relativ asemănătoare cu cele din septembrie 2020. Mai precis, PSD e cotat cu 30,7% (față de 32,3% în 2020), Alianța Dreapta Unită cu 27,2% (în 2020, USR a avut 26,9%, iar PMP, separat, dar cu Băsescu locomotivă electorală, lua 7,8%), în timp ce liberalii sunt acum la 17,5% (față de 19,3% în 2020). AUR și SOS au procente de sub 5% la nivelul Capitalei.

Contactat de „Adevărul”, sociologul Vladimir Ionaș a precizat că situația aproape sigur se va schimba odată cu oficializarea candidatului Alianței PSD-PNL, iar procentul pentru Piedone nu va rǎmâne acelaşi. „Orice se poate întâmpla până la alegeri, pentru că e foarte devreme. Electoratul nu știe cine e candidatul PSD-PNL în acest moment. Piedone are un profil care se suprapune cu o parte a electoratului PSD. Așa că mulți din PSD spun că ar vota cu Piedone. Electoratul va migra odată cu candidații oficiali. Acum avem o poză de moment și încă multe semne de întrebare”, a precizat sociologul.

Întrebat dacă includerea Gabrielei Firea ar fi schimbat situația, Vladimir Ionaș a subliniat că ar fi existat unele schimbări, în condițiile în care e reprezentanta celui mai mare partid. „Evident (n.r. – că ar fi schimbat procentele din sondaj), contează pe cine măsori. Numele doamnei Firea e posibil să fi adus un plus alianței. Sau la fel de bine alți primari, cum sunt Daniel Băluță sau Robert Negoiță”, a completat sociologul.

La rândul său, analistul politic George Rîpă consideră că Piedone e o problemă pentru candidatul Coaliției, dar nu și omul care să defileze în alegeri, față de ceilalți challengeri ai lui Nicușor Dan. „Procentul lui Piedone este gonflat și pentru că sondajul include un candidat PNL-PSD care nu e încă asimilat de electoratul socialist. Orice candidat al Alianței PSD-PNL ia natural 3 din 4 voturi politice ale celor două partide mari, iar asta înseamnă un scor consolidat de peste 30% în aproape orice situație. Cu cât candidatul e mai performant, cu atât cresc șansele și pentru primul loc. Este greu de crezut că Piedone va candida dacă va exista un candidat comun al Alianței PSD-PNL pentru că cei doi s-ar canibaliza pe zona electoratului de stânga și pe zona electoratului populist. Piedone își dorește să fie el candidatul unei alianțe mai largi care să includă PSD, PNL și A3 (n.r. - PUSL) dar în situația asta datele arată că un procent destul de important din electoratul PNL s-ar duce către Nicușor Dan. Pe de altă parte, dacă vor exista 3 candidați puternici, primarul în funcție, Piedone și un candidat PSD-PNL, atunci va exista certitudinea că Nicușor Dan va lua un al doilea mandat. Paradoxal, cifrele foarte bune ale lui Piedone încurcă pe toată lumea”, a explicat Rîpă.

Divergențe și la nivel de Coaliție

În interiorul Coaliției sunt și probleme de raportare la situație. În timp ce Sebastian Burduja a afirmat că așteaptă decizia liderilor formațiunii în ceea ce privește candidatul comun, iar el e gata să intre în cursă, dacă e ales dintre oamenii alianței PSD-PNL, Gabriela Firea e revoltată și solicită candidaturi separate, cu ea sprijinită de formațiunea social-democrată. „Va fi imposibil să le spunem oamenilor: PNL și USR v-au dezamăgit patru ani cu actualul primar, dar vă rugăm să votați un candidat PNL. Nu se va putea face asta. Normal ar fi să avem candidaturi separate”, a precizat Firea, într-o intervenție la Digi24, după ce a tot bătut monedă că ea ar trebui să fie candidat, după ce a fost mai întâi sprijinită în vot de organizațiile de la sectoare, iar acum de organizațiile de femei din Capitală.

Pe de altă parte, REPER a anunțat luni că și acest partid îl va susține pe Nicușor Dan pentru Primăria Generală, până acum sprijinit doar de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP și Forța Dreptei). La nivel de vot politic, și REPER e creditat la nivelul Capitalei cu 3,5%.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”