Pilonul II de pensii. De ce are nevoie PSD de banii tăi. Amănunte INCENDIARE!

Pilonul II de pensii. De ce are nevoie PSD de banii tăi. Amănunte INCENDIARE!

PSD are nevoie de bani pentru viitoarea lege a pensiilor, care va avea un impact de zeci de miliarde de lei. Fondurile care se duc acum la Pilonul II sunt o țintă, pentru că PSD are nevoie să mituiască pensionarii în anul electoral 2019. Pilonul II e, însă, o nucă tare pentru trioul Liviu Dragnea – Darius Vâlcov – Lia Olguța Vasilescu, care amușină de un an atât activele deja strânse, cât și contribuțiile viitoare. De aici și bâlbele, baloanele de încercare și actele ratate ale PSD-iștilor. Care nu se vor opri, dezvăluie jurnalistul Cristian Pantazi pe  G4Media.ro .

Două fraze trebuie reținute din declarația de astăzi a lui Liviu Dragnea despre Pilonul II de pensii.

Prima: ”În momentul în care se va face acea analiză şi dacă se va ajunge la această decizie, care este o intenţie pusă în programul de guvernare şi urmează să se creeze o perioadă de opţiune pentru fiecare cetăţean pentru plata la pilonul II de pensie, poate fi sau nu suspendată (plata pentru pilonul II de pensii – n.r.)” – sursa: Agerpres

A doua: “Banii din pilonul II nu sunt bani privaţi, sunt administraţi privat, sunt banii oamenilor, banii din fondul de pensie sunt tot banii oamenilor” –sursa: Agerpres

Ambele declarații conțin indicii puternice pentru direcția în care vrea să meargă PSD în privința Pilonului II de pensii (pensii obligatorii administrate privat).

În primul rând, șeful PSD arată că ar putea fi suspendate contribuțiile viitoare, în funcție de o analiză care ”se face” la guvern și la partid. Intenția datează din 2017, a mai încălzit-o PSD și la începutul acestui an, iar acum a revenit în actualitate odată cu apariția ”din eroare” în programul legislativ al Guvernului.

Ce înseamnă, de fapt, suspendarea plăților pentru pilonul II? Cel mai probabil se va institui o perioadă tranzitorie, cum scriam încă din 3 aprilie: ”Informaţiile G4Media.ro arată că planul PSD e următorul: va dispărea obligativitatea actuală privind contribuţia la Pilonul II de pensii, iar contribuţia va fi opţională. Aici intervine însă trucul: ca să opteze pentru pilonul II, un angajat va trebui să acţioneze (să facă o cerere, să bifeze o opţiune etc.). Dacă nu va executa respectiva acţiune, toţi banii săi pentru pensie se vor duce automat la bugetul statului, care are nevoie disperată de orice bănuţ de la cetăţeni. Şi imaginaţi-vă presiunea propagandei PSD-iste, care va face totul pentru a-i demonstra că Pilonul II nu merită efortul”.

E posibil ca Guvernul să meargă și mai departe în ce privește contribuțiile: să se inspire din modelul maghiar, unde contribuabilii care au renunțat la Pilonul II au primit ca stimulent banii care reprezintă randamentul fondurilor pe care apucaseră să le plătească.

Al doilea indiciu dat de Liviu Dragnea în conferința de presă de azi e legat de tipul de proprietate asupra sumelor strânse deja la Pilonul II. În lege e stipulat faptul că fondurile acumulate pot fi lăsate moștenire, ceea ce denotă faptul că au un regim privat de proprietate. Negând acest lucru, Liviu Dragnea lasă loc pentru un scenariu care ar permite inclusiv utilizarea de către stat a activelor din Pilonul II. Mă îndoiesc însă că PSD va avea curajul să o facă, ar fi o intruziune fără precedent și cu efecte catastrofale de imagine.

Legea pensiilor va avea un impact major, potrivit informațiilor G4Media.ro , cifrat la câteva zeci de miliarde de lei pe durata aplicării sale în trepte. Or, PSD nu are în momentul acesta resurse suplimentare nici pentru bugetul din 2018 (dacă decide să implementeze legea din iulie), nici pentru bugetul din 2019. Dar are o nevoie certă de a da ceva și pensionarilor, așa cum a încercat să dea și bugetarilor prin legea salarizării unitare. Problema e că, dacă vor stopa contribuțiile la Pilonul II, vor distruge pensiile celor care acum sunt în producție pentru a le mări pensionarilor aflați în plată. O opțiune poate câștigătoare politic pe termen scurt, dar sinucigașă din punctul de vedere al interesului public.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”