Piperea: RADET este al doilea sistem de energie termică din lume ca mărime și un uriaș sac de bani

Piperea: RADET este al doilea sistem de energie termică din lume ca mărime și un uriaș sac de bani

Regia de Distribuție a Energiei Termice (RADET) este al doilea cel mai mare sistem de energie termică din lume, după cel din Moscova, reprezentând, în același timp, un uriaș sac de bani fără fund, a declarat, joi, Gheorghe Piperea, avocat la Piperea și Asociații, administratorul judiciar al RADET, în cadrul unei conferințe pe teme de profil.

"Nu vreau să șochez audiența, deși unele cifre pe care o să le auziți sunt realmente șocante. Am aflat, odată cu preluarea acestui mandat, că sistemul de energie termică din București este al doilea cel mai mare din lume, primul fiind Moscova. Este atât de mare, încât sunt aprovizionate nu mai puțin de 563.352 de apartamente, 8.500 de blocuri de locuințe, mai mult de 1,2 milioane de persoane" a spus avocatul.

El a comparat RADET cu un uriaș sac de bani.

"Problema RADET, ca și a altor companii publice, este că acest sac de bani nu are fund, este foarte împușcat peste tot. Oricâți bani ai introduce, dacă nu realizezi o operațiune simplă de coasere a sacului, nu se va ajunge nicăieri. Apropo de acest uriaș sac de bani, noi toți suntem contribuabili la bugetul Primăriei București, care plătește în fiecare an 15% din bugetul său pentru subvenția la energia termică pentru bucureșteni", a continuat Piperea.

El a mai spus că Primăria vrea să atragă, prin Planul Operațional Infrastructură Mare, o sumă de 200 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru refacerea unei părți din infrastructura de energie termică.

"Trebuie să se știe că Primăria Bucureștiului derulează un program prin care va atrage de la Uniunea Europeană 200 de milioane de euro pentru a reface, dar nu în totalitate, pentru că este nevoie de mai mulți bani, a infrastructurii pe care o utilizează RADET pentru a da energie termică Bucureștiului", a arătat administratorul judiciar.

Anterior, în cadrul aceluiași eveniment, Piperea a declarat că RADET va fuziona prin absorbție cu Electrocentrale București (ELCEN), iar acțiunile Ministerului Energiei la noua entitate vor fi transferate Primăriei Capitalei.

"Principalul element pe care îl conține planul de reorganizare al ambelor societăți este fuziunea, după ce RADET, care este regie autonomă, va fi transformată în societate pe acțiuni. Va urma o fuziune prin absorbție, în care viitorul RADET va înghiți ELCEN, urmând ca datoriile reciproce să se șteargă și să rămână un sold care urmează să fie acoperit", a spus avocatul.

Potrivit acestuia, toată procedura se va supune legislației privind ajutoarele de stat.

"Fuziunea va presupune absorbția a ceea ce va presupune Societatea Comercială RADET peste un an și ceva a ceea ce înseamnă în momentul de față Societatea Comercială ELCEN, urmând ca acțiunile care se cuvin Ministerului Energiei să treacă în proprietatea Primăriei printr-o modalitate comercial și legal corectă, astfel încât să nu avem un risc de ajutor de stat", a subliniat Piperea.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce știe Fukuyama? / „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

2 Înlăturarea lui Putin de la putere este deja pregătită, spun serviciile secrete ucrainene

3 VIDEO Europa se pregătește de război? Un tren plin cu tancuri se poloneze se îndreaptă spre graniță

4 Familia de interlopi Kalu, tatăl și fiii care spărgeau dinții cu ciocanul de șnițele, în urmărire

5 „Am elimina toate trupele rusești din Ucraina și toate navele lor din Marea Neagră”. Un general american dezvăluie cum ar răspunde NATO dacă Putin va …