Pirotehnistul rănit în Colectiv, audiat la Parchetul General

Pirotehnistul rănit în Colectiv, audiat la Parchetul General

Marian Moise, unul din cei doi pirotehniști care au montat artificiile în clubul Colectiv, s-a prezentat miercuri la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul incendiului izbucnit în octombrie 2015.

Marian Moise are calitatea de suspect și este audiat într-un dosar disjuns din cel trimis în instanță, în care sunt judecați cei trei patroni de la clubul Colectiv — Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu.

Moise s-a aflat în club în momentul izbucnirii incendiului și a suferit arsuri grave, fiind internat apoi într-un spital din Belgia.

Procurorii au stabilit că artificiile au fost instalate în clubul Colectiv de doi pirotehniști autorizați de la firma Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Viorel Zaharia și Marian Moise.

"Din datele și probele existente până în prezent, au rezultat indicii rezonabile în sensul că numiții Zaharia Viorel și Moise Marian, pirotehniștii autorizați angajați ai SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, au instalat efectele pirotehnice (foc de artificii) în incinta clubului Colectiv, în ziua de 30.10.2015, fără a respecta măsurile de siguranță și prevederile legale în acest sens, iar Moise Marian a manipulat mecanismul de declanșare a efectelor pirotehnice (foc de artificii) în timpul concertului din data de 30.10.2015", se arată în documentele procurorilor.

Potrivit acestora, cei doi pirotehniști nu au luat toate măsurile de prevenire a unui incendiu, deși aveau pregătire de specialitate și avizele necesare, dând dovadă de "gravă neglijență". Ei nu au luat măsuri de limitare și de asigurare a perimetrului posibil incandescent și nici nu au asigurat prezența unor extinctoare în imediata apropiere, ceea ce ar fi putut duce la evitarea propagării incendiului.

"Mai mult, aceștia nu au evaluat riscurile amplasării efectelor pirotehnice într-o incintă închisă, fără posibilități multiple de evacuare, și nici nu s-au documentat cu privire la structura interioară: prezența unor materiale ușor inflamabile în proximitatea artificiilor amplasate. Pe cale de consecință, susținem că suspectul Moise Marian și inculpatul Zaharia Viorel trebuiau și puteau să prevadă (...) că efectele pirotehnice au fost amplasate în condiții improprii și riscante, fără luarea măsurilor de siguranță adecvate, aspect care intra în atribuțiile lor de pirotehniști", mai spun procurorii.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...