Piscinele pot fi un real pericol pentru sănătate. Semnalul de alarmă tras de medici

Piscinele pot fi un real pericol pentru sănătate. Semnalul de alarmă tras de medici

Pe perioada sezonului estival, foarte mulți români aleg să își petreacă timpul liber la piscină sau în locuri răcoroase. Cu toate acestea, susțin medicii, trebuie să alegem foarte atent locul în care facem baie, întrucât apele stătătoare, precum piscinele, pot dezvolta bacterii periculoase.

Piscină FOTO Shutterstock

Astfel, cei care aleg să facă baie în locuri care nu au fost controlate cu atenție pot suferi afecțiuni grave de sănătate.

Pericolul, explicat de medicii infecționiști

Cadrele medicale susțin că în apă pot exista anumiți agenți infecțioși care pot provoca probleme de sănătate grave. Astfel, în momentul în care alegem să ne răcorim la piscină , ar fi indicat să evităm să intrăm cu capul în apă.

,,Piscinele care nu sunt controlate din punct de vedere medical pot prezenta riscuri pentru sănătate, în momentul în care alegem să facem baie în ele. Există agenți infecțioși care nu sunt puțini, ce se pot dezvolta în astfel de locuri. Putem vorbi despre adenovirusuri, care se transmit pe cale digestivă, deci prin gură, nas sau urechi. Acea apă ajunge în căile digestive și poate provoca forme grave de boală. Avem înregistrate cazuri de meningită și encefalită, la persoane care au fost plecate în concediu și au făcut baie în anumite piscine care nu erau controlate", a precizat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase ,,Sf. Parascheva" din Iași.

Infecțiile digestive, tot mai prezente în sezonul cald

Conform doctorilor, apa poate dezvolta bacterii periculoase care pot cauza infecții digestive sau urinare.

,,Când vorbim despre bacterii, în special cu transmitere digestivă, putem vorbi despre Shigella, care conduce la dizenterie, sau de E.coli, care poate provoca infecții digestive sau urinare. Totodată, există și specii de fungi care trăiesc și se dezvoltă în astfel de ape. Aceștia pot determina infecții la nivelul căilor genito-urinare sau la nivelul cavității bucale. Spectrul de agenți infecțioși care pot trăi în ape stătătoare, precum o piscină care nu este controlată din punct de vedere medical, poate fi locul de dezvoltare perfect a acestor agenți infecțioși", adaugă medicul ieșean.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat