Pîslaru: Aplicarea corecțiilor salariale în Educație de la 1 ianuarie 2017 presupune 800 de milioane de lei în plus

Pîslaru: Aplicarea corecțiilor salariale în Educație de la 1 ianuarie 2017 presupune 800 de milioane de lei în plus

Aplicarea ordonanței privind corecțiile salariile în Educație de la 1 ianuarie 2017 ar presupune un efort financiar de 800 de milioane de lei în plus, a declarat, marți, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, la o conferință de specialitate.

"Astăzi sindicatele, partenerii sociali, reprezentanți ai părinților din sistemul educațional au venit și au spus că există niște detalii tehnice asupra textului de ordonanță și m-am bucurat foarte tare pentru s-a început cu acest lucru. Aceasta înseamnă că e loc de a lucra împreună. Ne-au dat sugestii pe care le-am găsit, pe unele dintre ele, extrem de binevenite în ceea ce privește textul efectiv pe partea acesta de familie ocupațională de Educație. Iar pe grilă, în afara observației legate că pe partea universitară, unde noi încurajăm numai asistenții debutanți să crească și avem o problemă la nivel de conferențiari, nu am avut discuții contradictorii. În principiu, grila a fost gândită ca fiind în regulă pentru sistemul educațional. Ce au scos în evidență sindicatele a fost că ei nu acceptă (majorarea salariilor n.r.) de la 1 august 2017, ci de la 1 ianuarie 2017. Evident, nu trebuie să fi geniu matematic și să îți dai seama că asta înseamnă 800 de milioane de lei în plus", a spus Dragoș Pîslaru.

Acesta a precizat că va analiza cerințele sindicale, iar spre sfârșitul săptămânii va mai avea loc o întâlnire cu partenerii sociali.

"Noi am preferat să luăm act de această observație a părții sindicale și să ne concentrăm pe rezolvarea detaliilor tehnice pentru a putea termina textul ordonanței și pe partea legată de impact și posibilitatea de a vedea cum putem răspunde cerințelor sindicale, să reanalizăm și să ne întâlnim spre sfârșitul săptămânii acesteia", a adăugat șeful de la Muncă.

Ministrul a explicat că nu este vorba de majorări salariale, ci despre eliminarea unor discrepanțe care au ca efect ajustarea salariilor în sus.

"Readuc aminte că astăzi ceea ce am făcut a fost să discutăm o propunere a Guvernului pe o grilă pe care noi o pregătisem oricum ca un scenariu pentru familia ocupațională de Educație. Readuc aminte că discutăm despre ordonanța care se ocupă de corecții și de aranjarea unei grile în mod echitabil și nu neapărat de creșteri salariale. Ceea ce a fost vehiculat ca procent, acel 10%, care de fapt este 9,4%, este un procent, în medie, de creștere a masei salariale, dar că esența ordonanței și a grilei pentru familia de Educație sunt corecții și reașezări în grila salarială. Consecința asupra masei salariale este aceasta pe care o auziți, dar nu este vorba de a crește salariile Educației ca și scop în sine. Ele sunt ajustate, evident în sus, prin această grilă propusă", a menționat Dragoș Pîslaru.

Sindicaliștii din Educație au anunțat marți că vor menține graficul de proteste anunțat și marșul programat pe 1 iunie, dacă Executivul nu va găsi până joi o soluție acceptabilă la solicitările lor.

"Așa cum s-a anunțat, pe 1 iunie va avea loc un marș de mare amploare în București, pe traseul Piața Victoriei—Palatul Cotroceni. Dacă Guvernul găsește până joi o soluție acceptabilă, evident că acest lucru se poate suspenda. Dar, deocamdată, rămâne graficul așa cum l-am stabilit", a declarat președintele FSLI, Simion Hăncescu, la finalul discuțiilor de marți de la Guvern.

Sindicatele din învățământ au revenit marți la negocieri cu reprezentanții Guvernului, în condițiile în care, la sfârșitul săptămânii trecute, au refuzat propunerea premierului Dacian Cioloș de creștere a salariilor, în medie, cu 10% de la 1 august 2017.

Liderii de sindicat au cerut membrilor Guvernului ca Ordonanța privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017, la fel ca la Sănătate, și au subliniat că nu vor accepta o diferență de un an în aplicarea acestui act normativ.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Această ucraineancă l-a „combinat” pe soțul familiei unde fusese cazată în doar 10 zile!

2 VIDEO Priviți cum au „evaporat” ucrainenii o armă rară a rușilor

3 Zguduitor articol...

4 Imagini cu patru francezi care pleacă dintr-un local din Cluj fără să plătească după ce consumaseră 6 ore

5 De citit...