Plan de atac terorist, dejucat în Irlanda de Nord înainte de vizita lui Biden

Plan de atac terorist, dejucat în Irlanda de Nord înainte de vizita lui Biden

Poliția nord-irlandeză a dejucat un plan de atac terorist pus la cale pentru a umbri vizita președintelui american Joe Biden la Belfast, relatează Daily Mail, care citează presa locală.

Joe Biden FOTO Flickr

Potrivit „Belfast Telegraph”, citat de „Daily Mail”, atacul era orchestrat de Noua Armată Republicană Irlandeză, sau Noua IRA.

„Au căutat piese pentru a face o bombă”, a declarat o persoană apropiată dosarului după o serie de percheziții efectuate de poliția nord-irlandeză la Derry, unde își are baza Noua IRA.

„Se crede că Noua IRA pregătea un atac în contextul vizitei lui Biden”, a precizat sursa citată.

Liderul de la Casa Albă este așteptat marți la Belfast, unde se va întâlni cu premierul britanic Rishi Sunak și va marca 25 de ani de la Acordul din Vinerea Mare înainte de a traversa granița în Irlanda.

Aflat în vigoare din 2 decembrie 1999, Acordul din Vinerea Mare a pus capăt în mare parte violențelor cauzate de conflictul etno-naționalist din Irlanda de Nord. Însă acest acord nu a fost acceptat de unele grupări disidente, care s-au reunit acum zece ani sub Noua IRA.

Autoritățile nord-irlandeze se pregătesc de zor pentru a preveni orice tip de incidente în timpul vizitei lui Biden, mobilizând cel mai impresionant dispozitiv de securitate din ultimii zece ani, notează „Daily Mail”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...