Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Planeta Marte se va afla luni la cea mai mică distanță de Pământ - 75,3 milioane de kilometri

Luni 30 mai, planeta Marte se va afla la cea mai mică distanță de Pământ - 75,3 milioane de kilometri. Este o premieră în peste zece ani, evenimentul astronomic netrebuind să fie ratat, informează maxisciences.com și CNN.

Planeta roșie va apărea mult mai strălucitoare decât de obicei, fiind astfel mai ușor de observat. De câteva săptămâni distanța dintre cele două planete se micșorează, iar în 30 mai au loc atât o aliniere, cât și o apropiere. Acest lucru înseamnă că Soarele, Pământul și Marte sunt aliniate în spațiu. Chiar dacă această situație se repetă în general la doi ani (circa 780 de zile), de fiecare dată este sensibil diferită.

Se știe că Terra se orbitează aproape circular în jurul Soarelui. Nu se poate spune același lucru despre planeta roșie, al cărei parcurs este mai eliptic. Astfel, distanța dintre cele două corpuri în timpul opoziției depinde în principal de poziția lui Marte pe orbita sa — cel mai departe sau cel mai aproape de Pământ. Alinierea s-a realizat în 22 mai și atunci Marte s-a aflat la o distanță minimă față de cele patru situații precedente înregistrate în ultimii 11 ani. Astronomii au apreciat totuși că această distanță se va micșora după 22 mai, urmând să atingă un minim de circa 75,3 milioane de kilometri în 30 mai, la 21h35 GMT.

Marte nu a mai fost atât de aproape de Terra din octombrie 2005. În 2003 a ajuns și mai aproape, la circa 55 de milioane de kilometri. Luni seară, datorită distanței mici, fenomenul va putea fi observat cu ușurință, chiar dacă cerul nu va fi complet senin. Strălucirea lui Marte va fi atât de intensă, încât va putea fi văzută și printre nori. Cei care vor să beneficieze la maxim de acest fenomen sunt sfătuiți de astronomi să meargă în afara orașelor, departe de poluarea luminoasă. Planeta va putea fi văzută cu ochiul liber sau cu binoclul, dar cu telescopul precizia va fi sporită. Cu acest ultim instrument se va putea observa calota polară și câteva structuri marțiene. O observație mai detaliată va necesita totuși un telescop mai performant.

Evenimentul va fi transmis în direct și comentat de specialiști pe site-uri ca Slooh sau Virtual Telescope. Cei care vor rata fenomenul vor fi nevoiți să aștepte până în 2018 ca Marte să se apropie din nou de Pământ. Data viitoare va fi și mai aproape de Terra — circa 58 de milioane de kilometri.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Personaje de grotă aduse de PSD la protestul eșuat de la Cotroceni! Dăncilă, de ce taci, nemernico?

2 BREAKING Un român câștigă primăria orașului german Görlitz, învingând în turul doi candidatul extremei drepte

3 LIVE Protest la Cotroceni. Pensionarii PSD cer eliberarea lui Dragnea: „Nu vrem să devenim colonie nemțească”

4 Andrei Năstase / Plahotniuc este dat în urmărire federală în Rusia și va fi dat în urmărire internațională

5 E groasă la curul lui! Ce-l ajunge din urmă pe Dragnea. Totul despre problemele penale ale fostului lider PSD …

recomandări

Te ia DNA: Iulian Bădescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

O româncă a călătorit prin toată lumea să facă poze cu femei frumoase din 37 de țări