Planuri pentru perioada de pensionare - cum să te pregătești din timp

Planuri pentru perioada de pensionare - cum să te pregătești din timp

În spațiul public se vorbește de mulți ani despre o problemă majoră cu care se vor confrunta viitorii pensionari ai României, peste 2-3 decenii: din cauza modului în care va arăta raportul dintre numărul de salariați și numărul de pensionari, aceștia din urmă vor avea pensii foarte reduse din partea statului. Și asta pentru că sumele pentru pensii provin de la bugetul de stat, fiind în mod curent transferate din veniturile din taxe și impozite provenite în principal de la salariații din momentul respectiv. Este desigur imposibil ca un număr mic de salariați să poată susțină financiar un număr mare de pensii de plătit. Nu trebuie să uităm că România se confruntă cu o problemă demografică: populația scade dramatic, iar numărul de pensionari va fi foarte mare în jurul anilor 2040 - 2050.

Cum să te pregătești din timp pentru perioada de pensionare, chiar și în cazul unui astfel de scenariu neplăcut? Din fericire, poți acționa cu mulți ani înainte, pentru a întoarce lucrurile în favoarea ta. Pe scurt, economisește bani lună de lună, în depozite bancare și în alte forme de economisire - investire (fonduri de investiții, titluri de stat etc.). O variantă foarte practică este și pensia privată. Este foarte probabil să contribui deja la sistemul de pensii private obligatorii, însă trebuie să știi că poți avea în paralel o pensie privată facultativă, un supliment de bani pentru viitor.

Pentru a avea o stabilitate financiară cât mai mare în perioada de pensionare, este nevoie de o viață cât mai echilibrată din punct de vedere financiar. Altfel spus, să cheltuiești mai mereu cât de responsabil este posibil. Evită achizițiile din impuls, evită risipa, alege să cumperi în mod rațional, fără excese în raport cu nivelul tău normal al veniturilor. Este recomandat să economisești lunar cel puțin 30% din banii pe care îi câștigi din salarii și alte venituri fixe - evident, valoarea procentuală poate să difere mult în funcție de nivelul veniturilor tale (cu cât acestea sunt mai mari, cu atât poți de fapt să economisești mai mult, chiar și procentual).

Când alegi să te împrumuți de la bănci sau IFN-uri, optează mereu pentru variante avantajoase și doar când ai nevoie cu adevărat de bani pentru un obiectiv responsabil. Evită să te împrumuți pentru a-ți satisface mereu dorințe, în loc să economisești pentru acestea. Dacă mereu ai datorii de plată, mereu ai rate scadente, ai putea ajunge ca la pensionare să nu te bucuri de prea mulți bani salvați. Desigur, și atunci ai posibilitatea de a contracta credite pentru pensionari, însă la orice vârstă trebuie să ții cont de faptul că banii împrumutați trebuie apoi rambursați, deci totul trebuie făcut în mod inteligent și responsabil.

Distracția și viața trăită așa cum îți place sunt elemente importante pentru oricine. Există însă nevoia de echilibru în toate, iar alegerile pe care le facem pot avea un impact pentru viitor. Spre exemplu, poate îți dorești o casă cât mai frumoasă - o investiție imobiliară chiar și de lux are sens, pentru că poate fi valorificată în timp, la nevoie. Însă a avea mereu o mașină de ultimă generație sau gadgeturi de top ale momentului înseamnă un cost major care nu are eficiență în timp. 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”