Platforma video rusă Rutube, vizată de un puternic atac cibernetic

Platforma video rusă Rutube, vizată de un puternic atac cibernetic

Platforma video rusă Rutube, care se doreşte un concurent al gigantului american YouTube, era inaccesibilă marţi, victimă a "celui mai mare atac cibernetic din istoria sa", a anunţat compania într-un comunicat, informează AFP.

"Ne-am confruntat de fapt cu cel mai mare atac cibernetic din istoria RUTUBE", informează comunicatul publicat pe Telegram, subliniind că restabilirea accesului la platformă "va lua mai mult timp decât estimau iniţial inginerii".

Un ecran negru apărea pe site-ul Rutube.ru marţi dimineaţa, însoţit de un mesaj cu caractere albe: "Lucrări de mentenanţă sunt în curs. Site-ul a fost atacat. În prezent, situaţia este sub control. Datele utilizatorilor sunt salvate".

Potrivit Rutube, site-ul este inaccesibil începând de luni, ziua în care Rusia a celebrat cu mare pompă, pe 9 mai, victoria din 1945 asupra nazismului, "denazificarea" fiind una dintre justificările Moscovei pentru invazia sa asupra Ucrainei.

Rutube impută atacul aceloraşi hackeri care "au atacat constant site-urile unor instituţii publice ruse în ultimele două luni", după declanşarea ofensivei ruse, pe 24 februarie.

Luni, mass-media ucrainene au relatat, postând fotografii drept dovadă, despre piratarea unor sisteme de difuzare a canalelor de televiziune ruse MTS, NTV-Plus, Rostelecom şi Winx, unde a fost afişat mesajul "Sângele a mii de ucraineni şi a sute de copii ai lor este pe mâinile voastre. Televiziunea şi autorităţile mint. Nu războiului".

Un lung text ce denunţa intervenţia militară rusă în Ucraina, "sângeroasă şi absurdă", a fost de asemenea publicat luni dimineaţa de doi jurnalişti ai site-ului de informaţii Lenta.ru, considerat loial autorităţilor ruse, înainte de a fi retras rapid. "Noi căutăm acum un loc de muncă, avocaţi şi poate azil politic", au subliniat autorii textului, Egor Poliakov şi Alexandra Miroşnikova.

În martie, Marina Ovsiannikova, angajată a postului de televiziune Pervîi Kanal, a devenit cunoscută pe plan mondial după ce a intrat în direct în timpul celui mai important jurnal televizat de ştiri din Rusia cu o pancartă în care critica "operaţiunea militară" a Moscovei în Ucraina, denunţând "propaganda" mass-media controlate de putere în favoarea acesteia.

Imaginile cu gestul său au făcut înconjurul lumii, numeroşi internauţi salutând un act de un "curaj extraordinar", într-un context de reprimare a tuturor vocilor critice în Rusia. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /