Plenul CSM respinge solicitarea de discutare a unei sesizări a IJ privind prezența lui Kovesi la dezbaterile GDS

Plenul CSM respinge solicitarea de discutare a unei sesizări a IJ privind prezența lui Kovesi la dezbaterile GDS

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins miercuri solicitarea judecătoarei Gabriela Baltag de suplimentare a ordinii de zi pentru discutarea unei eventuale sesizări a Inspecției Judiciare, care să verifice dacă prezența procurorului-șef al DNA și a altor magistrați la dezbaterile organizate de Grupul pentru Dialog Social, în care s-au discutat aspecte "cu caracter politic", respectă obligațiile statutului.

"Am vizualizat o întâlnire la un grup de dialog social. Am văzut că au participat și magistrați. Eu am văzut, mărturisesc, partea de final. Aș dori să pun în discuție efectuarea de către Inspecția Judiciară de verificări cu privire la ce am putut vedea eu. Înțeleg că au văzut foarte mulți magistrați, care m-au întrebat cum putem să tolerăm acest aspect — prezența procurorului-șef al DNA, doamna Kovesi, și înțeleg și a altor magistrați. Nu pot să spun exact pentru că nu știu dacă au fost sau nu. Să verifice Inspecția Judiciară prezența și participarea la discuții cu caracter politic, pentru că discutarea unor aspecte de proteste și de ieșit în stradă, de unire a forțelor Opoziției și de cenzură nu știu în ce măsură respectă sau nu obligațiile și rigorile statutului de magistrat", a declarat Gabriela Baltag , în plenul CSM.

În acest context, judecătorul Bogdan Mateescu a precizat că și el a fost invitat la eveniment, iar discuțiile au vizat aspecte legate de legile Justiției.

"Mă număr printre cei invitați. (...) Discuția noastră, pledoaria noastră a vizat exclusiv aspecte tehnice legate de consecințele legilor Justiției, menționate în avizul negativ pe care CSM l-a dat. Nu am nicio problemă, poate să fie sesizat oricine, nu am participat la dezbateri cu caracter politic. Nu voi participa niciodată, nici măcar indirect. (...) Chiar după ce am văzut lista de invitați am ales să rămân, pentru că mi se pare corect public și asumat să transmit mesajul CSM în legătură cu legile Justiției și am încercat să expun lucruri pe care eu, personal, le consider dăunătoare, chiar dacă unele dintre ele nu au prezentat interesul la care mă așteptam. (...) Cred că fiecare judecător sau procuror știe să își mențină echilibrul aparent și pe fond în legătură cu întâlnirile în care participă și să nu intre în discuții, să nu alimenteze sub nicio formă acele discuții care pot avea o altă tentă decât limita pe care o permite cadrul deontologic", a spus Bogdan Mateescu.

La rândul său, judecătoarea Andreea Chiș a precizat că la dezbatere au fost invitați toți membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

"Când am primit această invitație, am întrebat cine sunt cei invitați și am aflat că toți membrii CSM au fost invitați să participe la această dezbatere. Eu v-am comunicat doamnă președinte (Mariana Ghena, președintele CSM — n.r.) că intenționez să particip la această dezbatere. Rezultă din înregistrare că au fost invitați și membrii Comisiei speciale care a redactat draftul pe actul normativ, însă nu au venit. A fost invitat și ministrul Justiției, însă n-a venit. (...) Consider important să ne asumăm ce spunem. N-am făcut decât să exprim poziția majorității exprimată prin avizul negativ. Nu m-am abătut sub nicio formă de la alte exprimări publice, întotdeauna am anunțat președintele. Nu am încălcat absolut cu nimic profesia de magistrat, nu mă tem de nicio cercetare a Inspecției Judiciare", a subliniat Andreea Chiș.

AGERPRES/(A — autor: Mihai Stoica, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 O nouă arestare la vârf în Rusia