PNL cere clarificarea aspectelor privind impozitarea pensiilor private, după ce APAPR a semnalat mai multe ambiguități în noua lege

PNL cere clarificarea aspectelor privind impozitarea pensiilor private, după ce APAPR a semnalat mai multe ambiguități în noua lege

Parlamentarul liberal Florin Roman a informat că ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, este mandatat pentru clarificarea aspectelor privind Pilonul II de pensii în cadrul unei ordonanțe la finalul anului. Inițiativa vine ca urmare a modificărilor aduse Codului Fiscal. 

Liberalii solicită Ministerului Muncii clarificarea aspectelor privind pensiile FOTO Facebook

„PNL nu susține impozitarea progresivă a pensiilor private. Am cerut ministrului de Finanțe să proroge prin ordonanța “trenuleț” intrarea în vigoare a acestor prevederi, în cazul în care inițiatorul, adică Ministerul Muncii, nu clarifică aspectele semnalate în spațiul public”, a informat liberalul Florin Roman într-o postare pe Facebook.

Dacă inițiatorul, și anume Ministerul Muncii, nu va reveni asupra neclarităților reale care au apărut în spațiul public, atunci l-am mandat pe ministrul Finanțelor, ca la sfârșitul anului să proroge și să excepteze Pilonul doi, trei și patru de la aceste prevederi, tocmai ca să nu existe niciun fel de discuție că ele ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2024”, a afirmat liberalul în Parlament. 

Amintind de un amendament prin care era naționalizat Pilonul II de pensii, liberalul a mai susținut că partidul său este garantul apărării Pilonului II de pensii, arătând că o modificare a legii va scădea impozitarea pensiilor, iar românii vor câștiga mai mult.  

„PNL a oprit la angajarea răspunderii guvernului naționalizarea pilonului 2 de pensii de guvernul Ciolacu. Mai mult decât atât, PNL este singurul partid care, prin lege, a protejat cei 8 milioane de români de dublă impozitare. Prin această lege a PNL se va impozita doar câștigul efectiv realizat în urma investitirii banilor din cotizarea la fondurile private, din care se deduce plafonul neimpozabil de 2000 lei. Practic, in urma legii PNL din 2022, românii vor lua mai mulți bani când ajung la vârsta de pensionare, iar cotizațiile nu vor mai fi impozitate. PNL este garantul apărării pilonului 2 de pensii, iar orice atac la acesta nu este susținut de PNL în Parlament”, a mai transmis parlamentarul.

Florin Roman a mai informat că Ministerul Fiananțelor va susține proiectul pentru eliminarea dublei impozitări a banilor din Pilonul II de pensii. 

Noul Cod Fiscal are anumite ambiguități, care creează premisele impozitării progresive a câștigurilor de capital din fondurile de pensii private, asimilate în mod eronat cu pensiile de serviciu, după cum arată datele colectate de Asociația Pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Potrivit datelor APAPR, începând cu data de 1 ianuarie 2024, pensiile private, cunoscute drept Pensiile Pilonul II obligatoriu și Pilonul III Facultativ, au fost asimilate în mod eronat cu partea necontributivă a pensiilor de serviciu, cunoscute public și ca pensii speciale, menționează un comunicat de presă al instituției.

Astfel, în loc de impozitarea plăților din fondurile de pensii private cu cota normală de 10%, așa cum se face în prezent și precum la pensiile plătit din sistemul public, de la data de 1 ianuarie 2024 regismul fiscal riscă să devină cel cu cotele progresive de până la 20%, aplicabil câștigurilor de capital, care este cel mai nefavorabul dintre toate produsele de economisire sau investire din România.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?