PNL răspunde social-democraților: Nu susținem majorarea sau introducerea de noi taxe sau impozite

PNL răspunde social-democraților: Nu susținem majorarea sau introducerea de noi taxe sau impozite

PNL a răspuns solicitării venite din partea PSD și și-a anunțat poziția în privința suprataxării companiilor. Liberalii susțin că nu susțin majorarea sau introducerea de noi taxe sau impozite” care „ar aduce o povară pe umerii unui mediu economic care se confruntă deja cu probleme”.

PNL a anunțat că nu susține introducerea taxei de solidaritate FOTO: Inquam Photos

„De altfel, coaliția în ansamblul ei (inclusiv PSD) s-a angajat ca în acest an să nu introducă nicio taxă nouă sau să le majoreze pe cele existente. Anul 2023 a început deja cu un Cod Fiscal modificat, prin măsuri de echilibrare a taxării și de eliminare a unor inechități din sistem, cod fiscal pe care l-au agreat toate cele trei partide din coaliția de guvernare. Partidele ar trebui să evite tentația să lanseze măsuri fiscale care dau bine la un anumit tip de alegători, dar care riscă să arunce în aer stabilitatea fiscală”, se arată într-un comunicat al PNL.

Liberalii susțin că introducerea unui impozit de 1% din cifra de afaceri pentru companiile mari înseamnă „creșterea în cascadă a prețurilor la produse și servicii care vor afecta toți românii”.

„PNL consideră că sunt necesare analize profesioniste și serioase, întrucât riscul unor creșteri de prețuri și mai mari, generate de astfel de măsuri, este unul major. PNL va susține stabilitatea și solidaritatea cu categoriile care suferă azi din cauza contextului regional și mondial economic, dar nu va accepta măsuri luate fără o judecată riguroasă”, susține sursa citată.

Totodată, liberalii afirmă că România are în prezent un cadru fiscal stabil, atrăgător pentru investitori, iar acest lucru este dovedit de „cifrele macroeconomice din anul trecut, care arată că am atras investiții străine directe la un nivel record”.

„Facem clar și pentru PSD: taxarea profiturilor excepționale din zona de energie este un subiect total diferit de cel al unei suprataxări de 1% aplicată tuturor companiilor - care va duce la o explozie generalizată a prețurilor”, se arată în comunicatul PNL.

Răspunsul PNL vine după ce social-democrații au cerut un răspuns clar pe tema taxei de solidaritatea, care ar putea fi aplicată companiilor cu venituri mari și foarte mari.

PSD: Nu este clar dacă susțin sau se opun

PSD a apreciat, într-un comunicat de presă, că poziția liberalilor nu este concretă în ceea ce privește taxa de solidaritate. Social democrații susțin că „unii lideri marcanți ai PNL au cerut cu vehemență ca taxă de solidaritate stabilită la nivel european să se aplice”, în timp ce alții  critică taxa de solidaritate cu aceeași vehemență”.

Taxa de solidaritate propusă de PSD impune acestor companii să plătească un impozit pe profit echivalent cu măcar 1% din cifra de afaceri, așa cum plătesc toate firmele mici din România. În prezent, sunt multe companii românești care raportează profiturile reale și plătesc impozite a căror valoare depășește 3-4% din cifra lor de afaceri”, explică reprezentanții PSD.

Mai mult decât atât, taxa de solidaritate susținută de PSD vizează în special companiile care și-au multiplicat veniturile prin creșterea speculativă a unor prețuri, în actualul context inflaționist. Contrar criticilor unor lideri PNL, taxa de solidaritate are ca efect descurajarea acestor comportamente speculative care au afectat în mod nejustificat puterea de cumpărare a cetățenilor români”, susține PSD.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Când m-a sunat Bro să mă întrebe dacă accept să apar topless în filmul lui, am zis „Da” fără să mă gândesc la nimic”

2 Zodiile cele mai loiale în dragoste: îți vor fi alături la bine și la rău. Ce nativ este cel mai bun partener de viață

3 „Mă uit în jos și îmi place ceea ce văd!”

4 Tablou din colecția lui Ceaușescu, găsit în Bulgaria. Ce mesaj apare pe spatele lucrării de 50 de milioane de euro

5 Foarte interesante amănunte...