PNL vine cu două variante pentru creșterea pensiilor cu 15%

PNL vine cu două variante pentru creșterea pensiilor cu 15%

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a precizat că Nicolae Ciucă e mandatat să meargă în Coaliție și să discute cu partenerii de guvernare două variante prin care pensiile pot fi crescute în 2023 cu 15%.

Ionuț Stroe a prezentat variantele PNL privind creșterea pensiilor FOTO Inquam Photos

Au fost și există două propuneri concrete, care vizează creșterea de 15% propusă de PNL. prima dintre ele vizează o creștere a bugetului alocat pensiilor, urmând ca gradual, pe anumite praguri de pensii, să se realizeze prin anumite beneficii suplimentare creștere apensiilor. Cea de-a doua vizează o creștere universală a pensiilor cu 15%, urmând ca cele două să se discute în cadrul Coaliției, apoi să se aleagă soluția care e acum oportună și care e sustenabilă bugetar”, a explicat purtătorul de cuvânt al PNL, după o ședință a Biroului Politic Național.

Liberalul a subliniat că 15% trebuie să fie borna referitoare la mărirea pensiilor. De asemenea , deputatul a admis că o variantă este și propunerea PSD de creterea per ansamblu a bugetului cu 15%, însă prima variantă e mărirea pentru toți. „Dacă eliminăm impozitarea de la 2000 la 3000, avem o creștere de 15%”. Stroe a precizat că mărirea trebuie să fie sustenabilă. 

În același timp s-a discutat despre ajutoarele pentru energie. Vă pot confirma că pe zona de ajutoare la zona de alimente va exista o OUG care va prelungi programul celor 50 de euro acordați bilunar și pentru 2023. La fel, suma alocată pentur luna ianuarie va fi alocată în luna decembrie (...) La fel se va aproba un program din Fondul de Coeziune, car evizează ajutoar epe zona energiei, în cuantum de 700 de lei pentru sezonul rece. Sezonul rece cuprinde lunile noiembrie - martie”, a mai afirmat Ionuț Stroe.

Liberalul a punctat faptul că detaliile tehnice vor fi date de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Energiei. 

PSD și-a nuanțat declarațiile

Marcel Ciolacu a declarat, marţi, că în Coaliţie s-a ajuns la un acord ca mărirea pensiilor să fie mai consistentă față de estimările inițiale ale PSD, de doar 10-11%. Afirmația a fost făcută la RTV.

O zi mai târziu, șeful PSD a venit cu clarificări. „Avem punctul nostru de vedere în ceea ce priveşte mărirea pensiilor. În acest moment s-a hotărât, împreună cu ministrul de Finanţe, ca anvelopa de mărire a pensiilor să fie la 15 procente, dar asta nu înseamnă că noi vom accepta ca punctul de pensie să se mărească cu 15 procente, la fel la toată lumea”, a afirmat Ciolacu, la Alexandria.

Preşedintele PSD s-a arătat „ferm convins că vor găsi soluţiile astfel încât în funcţie de venituri să vină cu aceste măriri”.

Asta nu înseamnă că vor fi măriri diferenţiate ale punctului de pensie. Nu a zis nimeni niciodată acest lucru. Dar în afară de tot pachetul social cu care am intrat la guvernare, de voucherele cu care am venit, anul viitor românii trebuie ajutaţi şi mai mult, să depăşim cu toţii această perioadă”, a completat Ciolacu.

PSD-iștii au tot vorbit și de necesitatea eliminării pensiilor speciale, însă acest aspect a rămas la nivelul de retorică, nu și la etapa faptelor.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...