Poliţia din Norvegia a făcut uz de gaze lacrimogene după o serie de incidente la o manifestaţie anti-islam

Poliţia din Norvegia a făcut uz de gaze lacrimogene după o serie de incidente la o manifestaţie anti-islam

Un număr mare de poliţişti au fost desfăşuraţi sâmbătă în capitala norvegiană Oslo pentru a aplana tensiunile la o manifestaţie anti-islam de lângă clădirea parlamentului, relatează dpa.

Un grup de contra-protestatari s-au adunat de asemenea, lovind tobe, cântând şi scandând "Fără rasişti pe străzile noastre", în timpul manifestaţiei organizate de grupul Stop Islamizării Norvegiei (SIAN).

Foto: (c) Jil Yngland/REUTERS


Tensiunile s-au amplificat în rândul celor câteva sute de protestatari când o membră a SIAN a rupt pagini dintr-un Coran şi a scuipat pe ele, a relatat agenţia de ştiri NTB.

"Uitaţi, acum voi profana Coranul", a spus femeia, Fanny Braten. Ea a fost inculpată şi în trecut dar achitată pentru incitare la ură, potrivit NTB.

Braten a scăpat nevătămată după ce a fost lovită în picior de un manifestant anti-rasism care a reuşit să treacă de gardurile de securitate şi de cordoanele de poliţie, relatează cotidianul VG din Oslo.

Poliţia a anunţat că a folosit gaze lacrimogene şi spray-uri cu piper în efortul ei de a ţine la distanţă grupurile rivale.

Temându-se de şi mai multe violente, poliţia a pus capăt manifestaţiei mai devreme decât era programat şi i-a escortat pe susţinătorii SIAN de la locul protestului.

Patru persoane care au încercat să tulbure protestul SIAN au fost reţinute, iar oamenii legii au fost atacaţi cu pietre şi alte proiectile.

Prezenţa masivă a poliţiei a fost decisă după ce liderul SIAN Lars Thorsen a fost atacat în urmă cu o săptămână în timpul unui protest similar în oraşul Bergen, din vestul ţării.

Consiliul islamic din Norvegia şi Abid Raja, ministru al culturii, au făcut apel anterior la populaţie să stea departe de protestul SIAN şi să nu ia parte la contra-manifestaţii pentru a evita escaladarea tensiunilor.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...