Poliţia spaniolă l-a reţinut pe un blogger ucrainean prorus acuzat de trădare

Poliţia spaniolă l-a reţinut pe un blogger ucrainean prorus acuzat de trădare

Autorităţile spaniole au reţinut un blogger ucrainean prorus în baza unui mandat internaţional de arestare pentru trădare, a declarat joi o sursă din poliţie pentru Reuters.

Sursa susţine că Anatolii Şarii, un critic vocal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi al guvernului său prooccidental, a fost reţinut în oraşul de coastă Tarragona din Catalonia, fără a furniza mai multe detalii.

Anterior, serviciul de securitate ucrainean SBU a precizat într-un comunicat că Şarii a fost reţinut miercuri, în cadrul unei operaţiuni coordonate între autorităţile ucrainene şi poliţia spaniolă sub suspiciunea că este vinovat de trădare şi de infracţiunea "încălcării drepturilor egale ale cetăţenilor", bazate pe rasă, naţionalitate şi alte caracteristici.

"Anchetatorii SBU consideră că Şarii a desfăşurat activităţi ilegale în detrimentul securităţii naţionale a Ucrainei în domeniul informaţiilor. Există motive să credem că Anatolii Şarii a acţionat la ordinele unor organisme străine", a adăugat SBU.

Ucraina l-a declarat suspect pe Şarii cu un an înainte de invadarea sa de către Rusia, pe 24 februarie.

După ce investigaţiile sale în care critica frecvent autorităţile ucrainene au dus la probleme cu legea şi ulterior a fost vizat şi de o tentativă de asasinat, Şarii a trăit în exil autoimpus din 2012 în ţările UE, mai întâi în Lituania, apoi în Olanda şi apoi în regiunea Catalonia din Spania.

Şarii, în vârstă de 43 de ani, a adoptat o poziţie prorusă pronunţată după revolta din 2014 din Piaţa Maidan din Ucraina şi anexarea Crimeei de către Rusia.

Invitat frecvent la posturile tv de stat ruseşti, el a susţinut narativul Kremlinului potrivit căruia Ucraina este o "colonie occidentală" dominată de neonazişti care îi urăsc pe ruşi, justificând invazia şi acuzând media ucrainene şi pe Zelenski de manipularea opiniei publice în Occident.

În 2019, el a înregistrat un partid politic ucrainean, numit Partidul lui Şarii, care a câştigat câteva zeci de locuri în mai multe adunări regionale.

Consiliul naţional de securitate din Ucraina a suspendat partidul, alături de altele cu legături cu Rusia, în luna martie, după declanşarea invaziei Rusiei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”