Politico: „Mici fisuri" în relația dintre SUA și Ucraina. Aspectele care generează tensiuni

Politico: „Mici fisuri" în relația dintre SUA și Ucraina. Aspectele care generează tensiuni

Statele Unite și Ucraina au prezentat o relație strânsă din momentul în care administrația președintelui american Joe Biden a promis sprijin „atât timp cât va fi nevoie” pentru a rezista invaziei Moscovei, relatează Politico.

Relația dintre SUA și Ucraina se degradează. FOTO EPA-EFE

Însă, există diferențe tot mai mari în culise între SUA și Ucraina cu privire la obiectivele războiului, iar potențialele tensiuni planează asupra modului și momentului în care se va încheie conflictul.

Administrația nu are un obiectiv politic clar și un scop clar. Este acela de a trage de timp, ceea ce este exact ceea ce vrea Vladimir Putin", a afirmat reprezentantul Michael McCaul, republican din Texas, președintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților. „Este acela de a le oferi doar suficient pentru a supraviețui și nu pentru a câștiga? Nu văd o politică pentru victorie în acest moment, iar dacă nu avem asta, atunci ce facem?".

A existat o mică separare între liderul de la Casa Albă și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, o alianță expusă în urmă cu o lună, când Joe Biden a efectuat o vizită surpriză la Kiev. Dar, pe baza discuțiilor cu zece oficiali, parlamentari și specialiști, apar noi tensiuni: sabotajul Nord Stream , apărarea violentă și epuizantă a unui oraș ucrainean neimportant din punct de vedere strategic și un plan de luptă pentru o regiune în care armata lui Putin este înrădăcinată de aproape un deceniu.

Vreme de nouă luni, Moscova a asediat Bahmut, deși preluarea controlului asupra orașului din sud-estul Ucrainei nu ar schimba prea mult traiectoria conflictului. Acesta a devenit scena unor lupte sângeroase în ultimele săptămâni, cu trupe și prizonieri din grupul de mercenari Wagner conducând lupta împotriva ucrainenilor. Ambele părți au suferit pierderi importante și au redus orașul la ruine.

Ucraina a intrat în luptă, respingând să abandoneze orașul distrus chiar și cu costuri enorme.

Grup pro-Ucraina, responsabil pentru distrugerea gazoductelor Nord Stream

Fiecare zi de apărare a orașului ne permite să câștigăm timp pentru a pregăti rezervele și pentru a ne pregăti pentru viitoarele operațiuni ofensive", a declarat generalul Oleksandr Sîrskii, comandantul forțelor terestre ale armatei ucrainene. „În același timp, în luptele pentru această așezare, inamicul pierde cea mai pregătită și capabilă parte a armatei sale, trupele de asalt ale lui Wagner”, a mai adăugat Sîrskii.

Mai mulți oficiali ai administrației sunt îngrijorați de faptul că Ucraina pierde atât de mulți oameni și muniție în Bahmut încât ar putea afecta capacitatea de a organiza o contraofensivă majoră în primăvară.

Cu siguranță nu vreau să reduc munca extraordinară pe care soldații și liderii ucraineni au depus-o în apărarea Bahmut, dar cred că este mai mult o valoare simbolică decât o valoare strategică și operațională", a declarat secretarul american al Apărării Lloyd Austin.

Kievul, pentru moment, nu a ținut seamă de contribuția Washingtonului.

În răstimp, o evaluare a serviciilor de informații americane a sugerat că un „grup pro-Ucraina” a fost responsabil pentru distrugerea conductelor Nord Stream , care a avut loc în toamna anului 2022. Recentele informații, relatate pentru prima dată de The New York Times, nu cuprindeau prea multe amănunte, însă păreau să distrugă teoria conform căreia Rusia ar fi fost responsabilă pentru sabotarea gazoductelor.

Analiștii din domeniul serviciilor de informații nu cred că președintele ucrainean Volodimir Zelenski sau consilierii săi au avut vreun amestec în sabotaj, însă administrația Biden a transmis Kievului, la fel cum a făcut-o în urmă cu un an când Daria Dughina, fiica unui apropiat al liderului de la Kremlin, a murit după ce mașina în care se afla a explodat, că anumite acte de violențe în afara granițelor Ucrainei nu vor fi tolerate.

Frustrări cu privire la furnizare de arme

Totodată, au existat uneori frustrări cu privire la furnizarea de arme de către Washington. Statele Unite au trimis cele mai multe arme și echipamente pe front, însă Kievul se gândea la următoarele livrări. Cu toate că majoritatea membrilor administrației au fost înțelegători cu privire la disperarea Kievului de a se apăra, au existat nemulțumiri cu privire la solicitările constante și, uneori, la faptul că Zelenski nu și-a arătat recunoștința, conform a doi oficiali de la Casa Albă.

Cred că administrația este divizată, Consiliul Național de Securitate este divizat" în privința armelor care trebuie trimise în Ucraina, a afirmat McCaul. „Vorbesc cu o mulțime de militari de rang înalt și ei sunt, în mare parte, de acord să le dăm ATACMS".

Administrația nu a furnizat aceste sisteme de rachete fiindcă America are puține în arsenalul propriu. Există temeri că Ucraina ar putea lovi ținte rusești îndepărtate, ceea ce ar putea duce la o escaladare a războiului.

Un raport recent conform căruia Pentagonul a împiedicat administrația Biden să împărtășească probele privind posibilele crime de război săvârșite de trupele ruse cu Curtea Penală Internațională a fost o altă lovitură în povestea unității.

Administrația a afirmat că alianța dintre SUA, aliații săi și Kiev rămâne puternică și că va dura atât timp cât războiul va continua.

SUA susține apărarea suveranității Ucrainei

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, a afirmat că Washingtonul comunică constant cu Ucraina, „deoarece susținem apărarea suveranității și integrității teritoriale a acesteia”. În plus, Watson a precizat că, în condițiile în care președintele rus Vladimir Putin nu dă semne de încetare a războiului, „cel mai bun lucru pe care îl putem face este să continuăm să ajutăm Ucraina să aibă succes pe câmpul de luptă, astfel încât să fie cea mai puternică la masa negocierilor”.

Însă diferențele din ce în ce mai mari pot prefigura o diviziune mai mare în dezbaterea privind modul în care se va încheia războiul.

Cu toate că liderul de la Casă Albă a promis un sprijin constant, iar arsenalele rămân deschise deocamdată, SUA au fost clare cu Kievul că nu pot finanța Ucraina la nesfârșit. Deși susținerea Ucrainei a fost în mare parte un efort bipartizan, un număr mic, dar în creștere, de republicani a început să își exprime scepticismul cu privire la utilizarea arsenalului american pentru a susține Kievul.

Printre cei care și-au exprimat îndoiala cu privire la sprijinul pe termen lung se numără președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, care a afirmat că SUA nu ar oferi un „cec în alb” Ucrainei și a respins invitația lui Zelenski de a efectua o vizită la Kiev.

Mici fisuri

În plus, mulți observatori apreciază unitatea transatlantică.

Văd micile fisuri, dar acestea au existat între SUA și Ucraina chiar și înainte de marea invazie din februarie", a afirmat Shelby Magid, director adjunct al Centrului Eurasia al Consiliului Atlantic.

Tensiunile încă se întrezăresc la orizont. Oficialii americani sunt de părere că insistența liderului de la Kiev ca toată Ucraina, inclusiv Crimeea, care a fost anexată ilegal de Rusia în anul 2014, să fie înapoiată Ucrainei înainte de începerea unor negocieri de pace nu ar face decât să prelungească războiul.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a avertizat Kievul că o posibilă redobândire a Crimeei ar fi o linie roșie pentru președintele rus Vladimir Putin.

Mai mult decât atât, Pentagonul și-a prezentat în mod frecvent îndoiala că trupele ucrainene, în pofida faptului că sunt înarmate cu arme occidentale, ar putea să alunge Rusia din Crimeea.

Pentru moment, președintele american Joe Biden a continuat să susțină că SUA vor lăsa toate hotărârile privind războiul și pacea în seama lui Zelenski.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina