Polițiștii de la vama Stamora-Moravița, implicați în contrabandă cu ceasuri Rolex

Polițiștii de frontieră de la vama Stamora-Moravița au fost implicați și în protejarea unei grupări care aducea ceasuri de contrabandă Rolex din Serbia, obiectele de lux urmând să fie vândute pe piața neagră din Germania, au declarat surse judiciare pentru AGERPRES.

DIICOT a efectuat marți 41 de percheziții, atât la punctul de trecere a frontierei Stamora-Moravița, cât și la domiciliile unor polițiști, acuzați că primeau mită de la grupări care se ocupau, în special, cu contrabanda de țigări, dar și alte produse.

Potrivit unor surse judiciare, în martie 2016, Serviciul Supraveghere și Control Vamal din cadrul ANAF a sesizat DIICOT-Serviciul Teritorial Timișoara cu privire la faptul că, în perioada februarie — septembrie 2015, mai mulți cetățeni români au achiziționat din Serbia ceasuri marca Rolex, pe care le-au introdus în România fără a respecta formalitățile vamale, prejudiciul în acest caz fiind de 815.714 lei.

Din cercetările efectuate de procurori a rezultat că, în cursul anului 2015, inculpatul I.A.C. a inițiat constituirea unui grup infracțional, cu scopul desfășurării unor activități de contrabandă cu ceasuri Rolex, pe care liderul urmărea să le achiziționeze din Serbia și să le introducă în România, fără îndeplinirea formalităților vamale, pentru a le comercializa ulterior pe piața neagră din Germania.

Manopera consta în achiziționarea aparentă a ceasurilor de către ceilalți membri ai grupului, urmată de solicitarea restituirii TVA formulată de către pretinșii cumpărători către autoritățile sârbe.

Ulterior, pentru introducerea ceasurilor în România, cumpărătorii trebuiau să declare aceste bunuri în vama românească, pentru a fi calculate și achitate taxele aferente, lucru care nu se mai realiza, ceasurile de lux fiind introduse în țară cu sprijinul unor funcționari din PTF Moravița.

În realitate, după ce se obținea restituirea TVA de către autoritățile sârbe, membrii grupării treceau frontiera de stat către România.Între cele două vămi, erau așteptați de funcționarii români care preluau ceasurile Rolex și le restituiau contrabandiștilor după trecerea pe la punctul de control. În acest mod, chiar dacă odată ajunși în PTF, contrabandiștii erau controlați (așa cum au solicitat în repetate rânduri autoritățile sârbe), asupra acestora nu se găsea niciun bun și nu se lua nicio măsură.

La vama Stamora-Moravița erau protejați și contrabandiștii de utilaje sau alte mărfuri.

Anchetatorii susțin că anumite mărfuri aveau deja denumiri specifice atribuite în limbajul folosit de polițiștii de frontieră, precum și comisioane fixe ce trebuiau plătite agenților pentru a permite introducerea în țară a acestor mărfuri, la nivelul PTF Moravița existând un veritabile "mercurial" al prețurilor, unanim cunoscut și aplicat atât de contrabandiști, cât și de polițiști.

Procurorii mai arată că discuțiile dintre agenți dovedesc și un alt aspect deosebit de grav, respectiv faptul că polițiștii erau dispuși să gireze introducerea în țară a aproape orice în schimbul unor sume de bani, inclusiv substanțe periculoase sau interzise la deținere, cum ar fi droguri, materiale explozive sau toxice, arme și muniție.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Da, te poți infecta din aer, în anumite condiții. Masca: obligatorie. Trei scenarii pentru sfârșitul cr…

2 Coronavirus / Ultimele raportări din Europa arată o scădere a intensității epidemiei / Situația se înrăutățește do…

3 Noutate / Ştefan Busnatu (Universitatea de Medicină): Persoanele sănătoase care contractează COVID-19 sunt expus…

4 Luminița de la capătul tunelului? Profesorul Rafila anunță că în România începe testarea medicamentului americ…

5 Boris Johnson se înfurie pe China: a ascuns situaţia reală / Oamenii de ştiinţă l-au avertizat pe Johnson că reg…

recomandări

Te ia DNA: Vlad Cosma

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se comportă noul iPhone 6s când e scăpat pe jos