Poliţiştii vrânceni sunt învăţaţi să tragă cu arma de campionul olimpic Alin Moldoveanu

Poliţiştii vrânceni sunt învăţaţi să tragă cu arma de campionul olimpic Alin Moldoveanu

Poliţiştii de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea se antrenează de aproape jumătate de an cu campionul olimpic la tir, Alin Moldoveanu, acum comisar în cadrul poliţiei vrâncene.

"Sunt angajat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) din 2007 şi la IPJ Vrancea din octombrie 2021, deci am aproape şase luni. Pentru cineva experimentat pare simplu să tragi cu pistolul. Şi este simplu dacă eşti experimentat, ca în orice domeniu, fiind în acelaşi timp dificil pentru cei neexperimentaţi. Dar, dacă are cine să te înveţe şi te antrenezi, devine simplu. Folosirea armamentului necesită o atenţie şi o concentrare deosebită, iar în urma antrenamentului ar trebui să putem să folosim armamentul din dotare în mod reflex", spune Alin Moldoveanu.

Nimic nu este lăsat la voia întâmplării, astfel ca, în final, poliţiştii să poată folosi armamentul din dotare în mod reflex, însă doar ca ultimă variantă.

"Eu le spun mereu colegilor că folosirea armei este ultima variantă la care apelez, când celelalte metode şi instrumente pe care le am la dispoziţie nu mai fac faţă. Dar totul în condiţiile legii şi cu respectarea tuturor normelor de securitate şi siguranţă. Mai întâi învăţăm toate regulile de bază. În primul rând legislaţia. Să ştie când să folosească arma şi cum să folosească arma din dotare. Cu asta începem. După ce stăpânim elementele esenţiale de tehnica tragerii şi fundamentele tragerii, ne ducem către tragerea dinamică, deplasări cu arma, tragerea la ţinte multiple. Dar pentru a ajunge la acel moment e mult de muncă", este de părere Alin Moldoveanu.

Alin Moldoveanu este campion olimpic la tir, titlu obţinut în urmă cu zece ani, la Jocurile Olimpice de vară din 2012 de la Londra, dar are în palmaresul său numeroase medalii de aur, argint şi bronz la diverse competiţii naţionale şi internaţionale.

Iar el nu este singurul campion care se ocupă de pregătirea poliţiştilor. Pregătirea fizică şi lecţiile de autoapărare sunt asigurate de un alt campion, Nicolae Enache, multiplu medaliat la campionatele MAI.

"Ne propunem să creştem nivelul de pregătire fizică pentru a putea face faţă solicitărilor din teren. Pregătirea fizică este foarte importantă având în vedere că ne lovim în fiecare zi de tot felul de evenimente, de oameni care interpretează eronat legea şi merg către o latură negativă. Iar noi încercăm să facem faţă provocărilor de fiecare zi şi să scurtăm timpii de intervenţie", a declarat Nicolae Enache.

Lecţiile de conducere au loc pe o pistă de antrenament din municipiul Focşani, unde poliţiştii învaţă tehnicile de pilotaj şi conducere defensivă.

"Ne iubim profesia, ne dedicăm oamenilor şi încercăm să fim în fiecare zi mai buni. Acest lucru este posibil cu ajutorul colegilor noştri din cadrul biroului de pregătire profesională, vorbim aici de instructori. Activitatea de pregătire se desfăşoară pe patru paliere - pregătire de conducere defensivă, pregătire tactică, pregătire privind activitatea fizică şi autoapărare şi pregătire pe linia tragerii. Suntem convinşi că zi de zi vom aveam rezultate din ce în ce mai bune şi vom putea oferi vrâncenilor sprijinul şi siguranţa de care au nevoie", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea, Paula Enache.

Toţi poliţiştii din cadrul IPJ trec periodic prin aceste antrenamente, alături de traineri experimentaţi, chiar şi cei care nu participă la misiuni de teren, iar creşterea nivelului de pregătire a poliţiştilor a devenit în ultima perioadă o prioritate. AGERPRES/ (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

Foto: (c) Dana Lepadatu / AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro