Polițistul belgian care a executat doi români la pescuit contraatacă: „Eram în vizorul mafiei românești”

Polițistul belgian care a executat doi români la pescuit contraatacă: „Eram în vizorul mafiei românești”

Doi frați români şi-au găsit sfârşitul în Belgia, în condiţii care i-au făcut inițial pe anchetatori să se gândească la un asasinat comandat de mafie. Principalul suspect e un fost comisar de poliție belgian.

Francis Vandy e acuzat de dublă crimă. FOTO: RTBF

Procesul fostului comisar de poliție belgian Francis Vandy, acuzat că ar fi ucis doi frați români, se desfășoară în aceste zile la Hainaut, în Belgia. Cazul a captat rapid atenția presei belgiene, pentru că modul în care cei doi români au fost uciși i-a dus pe anchetatori cu gândul la un asasinat mafiot. La începutul săptămânii, principalul suspect a fost audiat de magistrații Curţii Assize din Hainaut

Cei doi au fost uciși pe 28 august 2019, dar ancheta și procesul au suferit numeroase amânări din cauza pandemiei de coronavirus care i-a afectat chiar și pe magistrații care ar fi trebuit să judece acest caz. De altfel, procesul ar fi trebuit să aibă loc în acest an, în luna aprilie, dar a fost din nou amânat pentru că unul dintre judecători s-a îmbolnăvit de Covid-19, scrie Trend Detail News.

Acum, în fața magistraților, fostul comisar susține că se afla în legitimă apărare când i-a împușcat pe cei doi frați români. Mai mult, el spune că a mai avut probleme cu românii și că deși aceștia i-au promis că nu vor mai intra pe proprietatea sa, nu și-au respectat promisiunile. Mai mult, potrivit rețelei de televiziune belgiene RTBF , Francis Vandy susține că se afla în vizorul „mafiei românești” și că a primit amenințări cu moartea. Mai mult, el le-a spus judecătorilor că nu este responsabil pentru acțiunile sale, deoarece suferă de demență frontotemporală.

Sub zodia violenței

Există suspiciuni serioase cu privire la declarațiile fostului ofițer de poliție. Potrivit sursei citate, Francis Vandy este un personaj controversat. Acuzat de fosta sa soție că devenea extrem de violent când consuma alcool, Vandy a ucis un om în urmă cu mai mulți ani, dar a scăpat nepedepsit. S-a întâmplat în 1986, în pădurea Soleilmont din Ransart, când în timpul unei operațiuni în colaborare cu poliția germană, belgianul a împușcat mortal un bărbat.

Atunci, el s-a apărat afirmând că a acționat în legitimă apărare și că cel pe care l-a ucis era un membru influent al mafiei turce. Astfel, Vandy a scăpat în acel moment de urmărirea penală. Ulterior, în 2000, a fost numit în gradul de comisar de divizie. A încetat să lucreze în 2006 și s-a pensionat doi ani mai târziu, când și-a predat insigna, dar nu și arma de serviciu pe care a pretins că a pierdut-o. Tocmai această armă ar fi fost folosită pe 28 august 2019, spun surse din cadrul anchetei.

Dar până să devină principalul suspect în această dublă crimă, Francis Vandy a mai intrat în atenția polițiștilor și a trecut printr-un proces la capătul căruia a scăpat tocmai invocând boala mentală de care suferă.

Concret, pe 30 ianuarie 2010, Vandy a încercat să fure dintr-un magazin o cutie de ulei de motor. A ținut-o ascunsă în haine și a fost foarte aproape să păcălească personalul magazinului, dar în cele din urmă a fost depistat de un supraveghetor. Surprins, Vandy a devenit agresiv și a fost nevoie de intervenția mai multor paznici, care au reușit cu greu să-l imobilizeze. Dus la biroul firmei care se ocupa de securitatea magazinului, fostul polițist a scos o armă și a tras de trei ori, iar unul dintre gloanțe a rănit grav un gardian. Dus în fața judecătorilor, Francis Vandy a scăpat tocmai invocând boala degenerativă care îi afectează creierul.

Ce s-a întâmplat cu românii

Gabriel Ghemegeanu şi Constantin Tomescu, doi români de 45, respectiv 48 de ani, frați, erau pescari amatori şi îşi făcuseră obiceiul să pescuiască pe malul unui mic lac, la Forchies-la-Marche, o mică localitate situată în apropiere de Charleroi, notează publicaţia belgiană La Nouvelle Gazette .

Pe 28 august 2019, fiica lui Constantin Tomescu a anunţat Poliţia din capitala Belgiei de dispariţia tatălui ei, iar după nici două zile, în noaptea de 29 spre 30 august, bărbatul a fost găsit mort chiar lângă iazul unde pescuise. Şi nu era singur, ci alături de el zăcea şi trupul lipsit de viaţă al fratelui său. Ambii au fost împuşcaţi în cap, iar ucigaşul a tras relativ de aproape, au stabilit criminologii.

Iniţial, anchetatorii au luat în calcule o execuţie purtând semnătura unor mafioţi, însă au abordat şi alte piste. Printre principalii suspecţi s-a numărat încă de la început un fost comisar, actualmente pensionat, Francis Vandy. Poliţiştii ştiau că Vandy intrase în conflict cu cei doi români şi că a tras asupra lor în urmă cu câteva luni, când pescarii intraseră pe domeniul său fără să-i ceară voie. În plus, oamenii legii au descoperit echipament de pescuit aparținând comisarului de poliție chiar lângă micul lac.

Potrivit Nieuwsblad , deși belgianul a negat orice legătură cu misterioasa dublă crimă, anchetatorii au găsit rapid elemente care l-au legat de incident. Iar una dintre principalele dovezi l-a pus în încurcătură pe Vandy, care nu a putut să explice de ce pe una dintre perechile sale de pantofi se afla sângele celor doi fraţi.

O altă probă, imposibil de contestat, a fost că Gabriel şi Constantin au fost ucişi cu un pistol Glock. Iar poliţiştii au aflat că atunci când s-a pensionat, Vandy nu şi-a predat arma, coincidenţă chiar un pistol marca Glock pentru, că i-ar fi fost furată. Acum, poliţiştii au descoperit că bărbatul nu a avut de gând să predea arma şi că a păstrat-o.

Francis Vandy este acum judecat de magistraţii Curţii Assize din Hainaut şi ar putea fi condamnat la 25 de ani de închisoare, ceea ce ar echivala, dată fiind vârsta sa - 72 de ani, cu detenţia pe viaţă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”