Polonia: A fost promulgată o lege ce limitează accesul la "pilula de a doua zi"

Polonia: A fost promulgată o lege ce limitează accesul la "pilula de a doua zi"

Președintele polonez Andrzej Duda a promulgat vineri o lege ce limitează accesul la "pilula de a doua zi", care de acum va fi disponibilă doar pe bază de prescripție medicală, potrivit unui comunicat oficial citat de AFP.

Această lege a fost adoptată în luna mai de dreapta catolică conservatoare aflată la putere în Polonia. Șeful statului provine din Partidul Dreptate și Justiție (PiS).

Guvernul liberal precedent, conform unei reglementări europene, făcuse posibil accesul la "pilula de a doua zi" fără rețetă, pentru persoanele cu vârsta de peste 15 ani.

Legea a stârnit îngrijorarea mediilor feministe din Polonia, care au argumentat că, pentru a fi eficientă, pilula în cauză trebuie să fie luată cât mai curând posibil.

Potrivit dreptei, restricția urmărește să împiedice folosirea abuzivă a pilulei.

Partidul Dreptate și Justiție (PiS), la putere în Polonia de peste un an, a oprit deja finanțarea publică pentru fecundarea in vitro.

În toamna lui 2016, PiS a încercat să limiteze de asemenea dreptul la avort, care este și așa printre cele mai restrictive din Europa.

Totuși, sub presiunea unor manifestații supranumite 'greva femeilor', la care au participat circa 100.000 de persoane în toată țara, guvernul a abandonat în cele din urmă proiectul de lege.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

2 SURSE Salariul minim și pensiile ar crește de la 1 ianuarie. Cât ar fi majorarea

3 Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar

4 Şeful spionajului militar ucrainean: Eliberarea peninsulei Crimeea va începe în primăvara anului viitor. Nu există altă opțiune

5 VIDEO Explozii puternice în Crimeea, la o bază aeriană rusească. Rușii spun că un avion ar fi derapat și a luat foc