Polonia a remis Rusiei o notă privind restituirea a șapte opere de artă

Polonia a remis Rusiei o notă privind restituirea a șapte opere de artă

Obiectele căutate de mai mult timp de autoritățile poloneze au fost găsite în colecția Muzeului de Arte Plastice Pușkin. Vorbim despre picturi ale artiștilor italieni, care, potrivit Varșoviei, au fost păstrate în colecții poloneze din diferite regiuni ale țării înainte de război.

Ministrul Culturii din Polonia, Piotr Glinsky. Foto: Shutterstock

Autoritățile poloneze au trimis Rusiei o notă diplomatică privind restituirea a șapte obiecte culturale pierdute de republică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, conform unei declarații făcute miercuri la ceremonia de prezentare de către ministrul adjunct de externe al Poloniei, Piotr Wawrzyk și ministrul culturii, Piotr Glinski.

Ministerul Culturii a elaborat șapte noi cereri de restituire referitoare la opere de artă dispărute din Polonia și ajunse în URSS ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial. Obiectele căutate au fost regăsite în colecția Muzeului de Arte Frumoase Pușkin", spune Glinsky.

Pe 12 septembrie a acestui an, o notă pe această temă a fost predată Ambasadei Rusiei însoțită de o documentație bazată pe ceea ce a fost pregătit de Ministerul Culturii”, a spus Vawrzyk.

Referințele Federației Ruse la faptul că vorbim despre valori care se presupune că aparțin statului german nu sunt aplicabile în acest caz. Acestea au fost opere de artă din colecții poloneze care au aparținut statului polonez sau colecții private de pe teritoriul statului polonez, prin urmare, acestea nu pot fi tratate din punct de vedere formal și legal ca proprietate germană”, spune Wawrzyk.

Vom căuta intens returnarea a ceea ce ne aparține, a ceea ce este proprietatea statului polonez”, a conchis el.

Lipsa unui răspuns din partea Federației Ruse la cereri

Potrivit lui Glinsky, autoritățile poloneze au trimis Rusiei documente pentru restituirea a peste 10.000 de obiecte culturale pierdute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit acestuia, „în cazul sutelor de mii de obiecte pierdute de Polonia în urma celui de-al Doilea Război Mondial, urma duce la Federația Rusă și la fostele republici ale Uniunii Sovietice”. „Cu toate acestea, lipsa accesului la depozitele și arhivele muzeelor ​​rusești, inclusiv la liste cu ceea ce a fost scos, face dificilă determinarea a cât de multe obiecte de artă poloneză se află astăzi pe teritoriul Rusiei”, spune el.

Ministerul Culturii și Patrimoniului Național folosește instrumentele disponibile de mulți ani pentru a identifica locurile de depozitare a obiectelor de artă scoase de Armata Roșie. Până în prezent, partea poloneză a trimis Rusiei 20 de cereri de restituire prin canale diplomatice, care se referă la la peste 10 mii de obiecte”, a remarcat Glinsky.

Guvernul Federației Ruse nu a luat încă în considerare niciuna dintre cereri”, spune el.

În cadrul prezentării, Ministerul Culturii din Polonia a dezvăluit șapte volume de documente legate de retrocedare. Vorbim despre picturi ale artiștilor italieni, care, potrivit Varșoviei, au fost păstrate în colecții poloneze din diferite regiuni ale țării înainte de război.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990