Polonia: Donald Tusk va promova o reformă constituţională pentru a evita un "Polexit"

Polonia: Donald Tusk va promova o reformă constituţională pentru a evita un "Polexit"

Fostul premier polonez Donald Tusk a declarat vineri că a adunat suficiente semnături pentru a prezenta în parlament o propunere de amendare a Constituţiei care "va face foarte dificilă retragerea Poloniei din UE", relatează EFE.

Propunerea, care - potrivit lui Tusk- va fi trimisă lunea următoare Seimului (camera inferioară), încearcă să modifice Articolul 90 al Constituţiei poloneze pentru ca două treimi din voturi să fie necesare în viitor pentru a denunţa un acord internaţional.

"Cel mai mult mă tem că acum Polonia poate fi retrasă din UE cu o majoritate simplă de voturi. Într-o zi sau mai degrabă într-o noapte, PiS (Partidul Lege şi Justiţie, de guvernământ) ar putea să ia o astfel de decizie dintr-o tactică politică ieftină", a declarat Tusk.

Liderul opoziţiei poloneze a afirmat că "este în interesul politic al tuturor să-i convingem pe polonezi că ieşirea din UE nu se va întâmpla", dar a avertizat că "PiS este pe calea ieşirii din UE".

Tusk s-a referit la unele dintre problemele cu care se confruntă ţara sa la Bruxelles, cum ar fi disputa cu privire la mina de cărbune Turow, care din cauza caracterului său extrem de poluant i-a adus Varşoviei o amendă de jumătate de milion de euro pe zi, la sesizarea Republicii Cehe.

"Turow ne dă energie, potrivit estimărilor pe care le-am văzut, asigură de la două până la patru la sută din necesarul nostru de energie, ceea ce nu reprezintă o contribuţie fundamentală la securitatea noastră energetică, dar este dificil de înlocuit", a spus Tusk.

"Dar vecinii noştri cehi nu ne obligă să închidem Turow; aceasta este o minciună propagandistică a PiS care începe să se răspândească", a subliniat el, iar "problema este să negociezi cu cehii pentru a elimina daunele pe care le suferă din cauza minei de la Turow şi, astfel, să nu plătim amenzi stupid de mari".

Comisia Europeană a anunţat că dacă Varşovia nu închide mina de cărbune de la Turow şi nici nu va satisface financiar sancţiunea impusă, această sumă va fi dedusă din fondurile europene alocate Poloniei.

Liderul Platformei Civice a menţionat în acest context şi anularea vizitei în Ungaria a premierului Mateusz Morawiecki, care urma să participe la cel de-al IV-lea Summit demografic de la Budapesta, şi a spus că "de mai mulţi ani construim forumul de la Visegrad, unde Polonia are un leadership pozitiv, iar acum Morawiecki decide să nu meargă la Budapesta pentru că şi premierul ceh va fi acolo".

"Nu există interlocutor în Europa care să ne ia în serios", a concluzionat Donald Tusk, citat de EFE. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro