Polonia intenționează să reducă vârsta de pensionare în 2017 (prim-ministru)

Guvernul polonez intenționează să reducă vârsta de pensionare anul viitor, a declarat vineri premierul Beata Szydlo, relatează Reuters. Reducerea vârstei de pensionare ar solicita și mai mult un buget care se află deja sub presiune ca urmare a unei agende generoase de cheltuieli sociale, riscând o nouă ciocnire între Bruxelles și noul guvern conservator polonez deja criticat de autoritățile europene din cauza reformelor sale controversate.

Numeroase îngrijorări au fost exprimate în Europa după reformele controversate la nivelul puterii poloneze, care a numit cinci noi judecători în cadrul Tribunalului Constituțional al țării și i-a încredințat ministrului de finanțe dreptul de a-i numi pe directorii televiziunii și radioului publice.

'În ceea ce privește vârsta de pensionare, noi dorim ca programul de măsuri să fie coordonat astfel încât proiectul să aibă caracter obligatoriu de anul viitor', a declarat Szydlo în cadrul unei conferințe de presă cu ocazia marcării a 100 de zile de guvernare.

Mulți economiști afirmă că Polonia nu își poate permite reducerea vârstei de pensionare din cauza ratei scăzute a natalității.

Președintele Andrzej Duda, un aliat apropiat al PiS, a inclus reducerea vârstei de pensionare printre promisiunile electorale care l-au ajutat să obțină o victorie surpriză în alegerile prezidențiale din mai anul trecut.

Unii alegători l-au criticat pe predecesorul său, Bronislaw Komorowski, pentru aprobarea unei legi în 2012 care ar fi crescut treptat vârsta de pensionare la 67 de ani. În noiembrie, președintele Andrzej Duda a trimis în parlament un proiect de reducere a vârstei de pensionare la 65 de ani pentru bărbați și la 60 de ani pentru femei.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Ghizdeanu i-a livrat pe Dragnea, Vâlcov și Dăncilă! Dosarul va fi declinat la DNA!

2 ULTIMA ORĂ / Document / Statele Unite își avertizează cetățenii că virusul ucigaș a explodat în alte 6 țări din As…

3 Zăngănit de cătușe către PSD! Voi ați citit discursul ambasadorului SUA de joi? Ați văzut postarea de pe Faceb…

4 Foarte corect articolul scris de Ioana Ene Dogioiu despre numirile în fruntea marilor parchete

5 Le Point / Armata americană debarcă în masă în Europa

recomandări

Te ia DNA: Tutulan Rica - Baron local

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

O româncă a călătorit prin toată lumea să facă poze cu femei frumoase din 37 de țări