Polonia intenționează să reducă vârsta de pensionare în 2017 (prim-ministru)

Guvernul polonez intenționează să reducă vârsta de pensionare anul viitor, a declarat vineri premierul Beata Szydlo, relatează Reuters. Reducerea vârstei de pensionare ar solicita și mai mult un buget care se află deja sub presiune ca urmare a unei agende generoase de cheltuieli sociale, riscând o nouă ciocnire între Bruxelles și noul guvern conservator polonez deja criticat de autoritățile europene din cauza reformelor sale controversate.

Numeroase îngrijorări au fost exprimate în Europa după reformele controversate la nivelul puterii poloneze, care a numit cinci noi judecători în cadrul Tribunalului Constituțional al țării și i-a încredințat ministrului de finanțe dreptul de a-i numi pe directorii televiziunii și radioului publice.

'În ceea ce privește vârsta de pensionare, noi dorim ca programul de măsuri să fie coordonat astfel încât proiectul să aibă caracter obligatoriu de anul viitor', a declarat Szydlo în cadrul unei conferințe de presă cu ocazia marcării a 100 de zile de guvernare.

Mulți economiști afirmă că Polonia nu își poate permite reducerea vârstei de pensionare din cauza ratei scăzute a natalității.

Președintele Andrzej Duda, un aliat apropiat al PiS, a inclus reducerea vârstei de pensionare printre promisiunile electorale care l-au ajutat să obțină o victorie surpriză în alegerile prezidențiale din mai anul trecut.

Unii alegători l-au criticat pe predecesorul său, Bronislaw Komorowski, pentru aprobarea unei legi în 2012 care ar fi crescut treptat vârsta de pensionare la 67 de ani. În noiembrie, președintele Andrzej Duda a trimis în parlament un proiect de reducere a vârstei de pensionare la 65 de ani pentru bărbați și la 60 de ani pentru femei.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Judecați voi...

2 Ghiciți voi care dintre ăștia este președintele PSD al CJ Olt...

3 Măsuri dure anunţate de milionarul Romeo Dunca după preluarea şefiei Consiliului Judeţean Caraş-Severin

4 Poveste incredibilă! Mai mulți papagali care s-au învățat reciproc să înjure și să râdă la propriile obscenită…

5 Așa a ajuns PSD la 30%! / DOCUMENT Un candidat USR PLUS din județul Olt publică un proces verbal care arată că, …