Polonia investighează fraude în importul cerealelor ucrainene

Polonia investighează fraude în importul cerealelor ucrainene

În urma protestelor fermierilor polonezi împotriva importurilor libere de cereale ucrainene care au distorsionat piaţa, guvernul de la Varşovia va crea o comisie de anchetă ce va investiga posibile fraude în operaţiunile de import, relatează joi agenţia DPA.

Printre alte nereguli, această comisie va investiga cazuri în care au fost importate cereale ucrainene cu o etichetare falsificată, a anunţat ministrul polonez al justiţiei Zbigniew Ziobro. Asemenea fraude pun în pericol securitatea alimentară şi suveranitatea Poloniei, a avertizat acesta, acuzând Comisia Europeană că a deschis piaţa UE pentru cerealele ucrainene „deşi ştia care vor fi consecinţele pentru statele vecine, în special Polonia”.

Noul ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, a declarat marţi că va fi „foarte dificil” de convins Comisia Europeană să reintroducă taxe vamale asupra importurilor de cereale ucrainene, importuri pe care Polonia le-a suspendat de comun acord cu Ucraina pentru a calma furia fermierilor polonezi, dar, după ce acestea vor fi reluate, autorităţile poloneze le vor controla „cu multă atenţie”.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale ucrainene, măsură prelungită recent de Comisia Europeană până în iunie 2024. Dar pătrunderea liberă a cerealelor ucrainene, în special în ţările central şi est-europene, a distorsionat piaţa prin supraofertă şi prăbuşirea preţurilor, notează DPA, citată de Agerpres.

Grupuri de agricultori polonezi au recurs la acţiuni de protest faţă de intrarea în ţară a cerealelor ucrainene mai ieftine, dar care „nu au densitatea şi calitatea” cerute producătorilor locali. Mari cantităţi de cereale ucrainene au pătruns pe piaţa statelor UE atât prin deschiderea acesteia acceptată de blocul comunitar, cât şi din cauza blocajelor logistice care au făcut ca transporturi de cereale ucrainene destinate iniţial unor state terţe să rămână pe pieţele ţărilor central şi est-europene.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cazul Halep ia turnuri dramatice. Verdict schimbat când s-a aflat identitatea jucătoarei, scriu americanii

2 Un mare scandal sexual zguduie Polonia / Un băiat care se prostitua a leșinat la o orgie a unor preoți catolici

3 Florin Călinescu și viața la țară: „Am o gospodărie cu multe animale, dar iedul l-am dat că se ținea de rele“

4 „Apar NUMAI deasupra aglomerărilor urbane” / Olivia Steer spune că prietenii ei s-au îmbolnăvit de enteroviroză de la dârele lăsate de avion pe cer

5 Sports Illustrated publică o informație care dinamitează cazul Halep