Polonia: Manifestație a opoziției la Varșovia, fără Lech Walesa

Polonia: Manifestație a opoziției la Varșovia, fără Lech Walesa

Aproape 2.000 de persoane, potrivit jurnaliștilor aflați la fața locului, au participat luni la Varșovia la o manifestație a opozanților partidului conservator la putere în Polonia care s-a desfășurat pașnic în absența lui Lech Walesa, reținut de o problemă de sănătate, transmite AFP.

Manifestația opoziției a fost organizată pentru a înfrunta marșul lunar condus de Jaroslaw Kaczynski în comemorarea prăbușirii avionului prezidențial, în 2010, la Smolensk, în Rusia, unde fratele său, președintele Lech Kaczynski, și-a pierdut viața alături de alte 95 de persoane.

Pentru adversarii lor, aceste marșuri lunare, precedate de o liturghie, sunt utilizate de Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului la putere, pentru a-și mobiliza simpatizanții și a-i ataca pe adversarii săi politici.

Manifestanții anti-Kaczynski, înconjurați de un numeros dispozitiv polițienesc, au scandat "Lech Walesa, libertate, egalitate, democrație" și au decorat cu trandafiri albi, simbolul lor, gardurile care protejau mașinile forțelor de ordine.

"Puterii îi este teamă, a pus un gard între ea și cetățeni", a declarat fostul opozant anticomunist Wladyslaw Frasyniuk, coleg de luptă al lui Lech Walesa, într-o aluzie la solidele barierele metalice instalate pe mai multe sute de metri pe artera care duce spre palatul prezidențial și păzită de un important dispozitiv polițienesc.

Wladyslaw Frasyniuk, a fost târât de mâini și de picioare de poliție în cursul unei manifestații similare în urmă cu o lună, în timp ce încerca, împreună cu alte persoane, să blocheze trecerea coloanei conduse de Jaroslaw Kaczynski.

Înainte ca marșul pentru Smolensk să înceapă, manifestanții opoziției au părăsit piața unde se adunaseră, scandând "îi lăsăm poliției" la adresa participanților la respectivul marș.

Pe întreg traseul acestei defilări, persoanele aflate în spatele barierelor metalice au scandat numele lui Lech Walesa și "Vom câștiga!".

În ce îl privește, în discursul său tradițional, Jaroslaw Kaczynski și-a mobilizat susținătorii declarând că "nu putem ezita, nu putem abandona drumul pe care mergem, cel al reconstrucției democrației poloneze".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”