Polonia: Ministrul de externe Jacek Czaputowicz a demisionat

Polonia: Ministrul de externe Jacek Czaputowicz a demisionat

Ministrul de externe polonez Jacek Czaputowicz şi-a prezentat demisia, a anunţat joi Ministerul Afacerilor Externe de la Varşovia, potrivit Reuters.

În luna iulie, Czaputowicz a lăsat de înţeles că ar putea renunţa la funcţie, în contextul în care Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, lua în considerare să opereze unele schimbări la nivelul executivului în urma alegerilor prezidenţiale.

''Acum câteva luni, am convenit cu premierul Mateusz Morawiecki să-mi continui misiunea până la alegerile prezidenţiale'', declara la 20 iulie Czaputowicz pentru cotidianul Rzeczpospolita. El preciza că nu există presiuni asupra sa din partea PiS pentru a părăsi funcţia.

Alegerile prezidenţiale din Polonia, câştigate de preşedintele în exerciţiu Andrzej Duda, susţinut de PiS, au fost considerate esenţiale pentru viitoarele relaţii ale Varşoviei cu Uniunea Europeană.

La două săptămâni după scrutinul prezidenţial, liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a anunţat că intenţionează să remanieze guvernul ''la scurt timp după vacanţa de vară'', precizând că premierul Mateusz Morawiecki va rămâne la conducerea guvernului.

Decizia liderului PiS a fost mai degrabă un răspuns la victoria la limită a lui Andrzej Duda în scrutinul prezidenţial din Polonia de la începutul lunii iulie. Duda a obţinut victoria doar cu un avans mic în faţa contracandidatului său, Rafal Trzaskowski, reprezentantul principalului partid de opoziţie, Platforma Civică. Mulţi au considerat că acesta este un semn al nemulţumirii electoratului polonez faţă de activitatea guvernului.

Jaroslaw Kaczynski a menţionat că vor fi făcute schimbări şi în interiorul PiS, fără însă a oferi detalii despre persoanele şi funcţiile vizate.

Demisia şefului diplomaţiei poloneze survine la două zile după cea a ministrului sănătăţii. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Guvernul elimină haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț…

2 Ioan Stoica, patronul Caritas, a fost evacuat în plină iarnă și doarme sub cerul liber. Ajuns la 76 de ani, tr…

3 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

4 Ăsta pute a Secu de îți mută nasul / Cine este Gheorghe Dimitrescu, personajul urmărit penal alături de Dragnea

5 15 medici şi asistente, condamnaţi după ce au eliberat 1.000 de adeverinţe false / Patroana clinicii, 8 ani şi 4…