Polonia: Ministrul de externe Jacek Czaputowicz a demisionat

Polonia: Ministrul de externe Jacek Czaputowicz a demisionat

Ministrul de externe polonez Jacek Czaputowicz şi-a prezentat demisia, a anunţat joi Ministerul Afacerilor Externe de la Varşovia, potrivit Reuters.

În luna iulie, Czaputowicz a lăsat de înţeles că ar putea renunţa la funcţie, în contextul în care Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, lua în considerare să opereze unele schimbări la nivelul executivului în urma alegerilor prezidenţiale.

''Acum câteva luni, am convenit cu premierul Mateusz Morawiecki să-mi continui misiunea până la alegerile prezidenţiale'', declara la 20 iulie Czaputowicz pentru cotidianul Rzeczpospolita. El preciza că nu există presiuni asupra sa din partea PiS pentru a părăsi funcţia.

Alegerile prezidenţiale din Polonia, câştigate de preşedintele în exerciţiu Andrzej Duda, susţinut de PiS, au fost considerate esenţiale pentru viitoarele relaţii ale Varşoviei cu Uniunea Europeană.

La două săptămâni după scrutinul prezidenţial, liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a anunţat că intenţionează să remanieze guvernul ''la scurt timp după vacanţa de vară'', precizând că premierul Mateusz Morawiecki va rămâne la conducerea guvernului.

Decizia liderului PiS a fost mai degrabă un răspuns la victoria la limită a lui Andrzej Duda în scrutinul prezidenţial din Polonia de la începutul lunii iulie. Duda a obţinut victoria doar cu un avans mic în faţa contracandidatului său, Rafal Trzaskowski, reprezentantul principalului partid de opoziţie, Platforma Civică. Mulţi au considerat că acesta este un semn al nemulţumirii electoratului polonez faţă de activitatea guvernului.

Jaroslaw Kaczynski a menţionat că vor fi făcute schimbări şi în interiorul PiS, fără însă a oferi detalii despre persoanele şi funcţiile vizate.

Demisia şefului diplomaţiei poloneze survine la două zile după cea a ministrului sănătăţii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante