Polonia: Opoziția și-a continuat protestul la Parlament și pe perioada Crăciunului

Polonia: Opoziția și-a continuat protestul la Parlament și pe perioada Crăciunului

Un număr de circa zece deputați polonezi de opoziție au petrecut sărbătorile de Crăciun, sâmbătă și duminică, la Parlament, utilizând această formă de manifestație inedită în Polonia pentru a protesta față de politica promovată de conservatorii aflați la putere, pe care îi acuză de distrugere a democrației, transmite AFP.

Sâmbătă, deputați din Platforma Civică (PO, centru-dreapta) și Nowoczesna (liberal), care ocupă hemiciclul forului legislativ, au servit împreună tradiționala masă poloneză de Crăciun, câteva dintre felurile de mâncare tipice acestui moment fiind oferite parlamentarilor chiar de susținătorii lor reuniți în fața clădirii.

De mai multe zile, câteva zeci de persoane au campat permanent în fața parlamentului de la Varșovia în ciuda temperaturilor de iarnă. Locuitorii capitalei poloneze le aduc protestatarilor mâncare și pături, precum și cărbune și lemne pentru a se încălzi.

Mișcarea de protest a fost declanșată în urmă cu o săptămână împotriva încercării puterii de a restrânge drastic libertățile presei parlamentare.

După ce deputații din opoziție au blocat atunci tribuna, majoritatea conservatoare a mutat dezbaterile într-o altă sală, lipsind parțial opoziția de acces și punând mai multe proiecte la vot, dintre care și bugetul pe anul viitor.

Opoziția a considerat ilegal acest vot, organizat în condiții inedite.

Au urmat proteste de stradă, precum și blocarea pe timpul nopții a parlamentului de către manifestanți.

Partidul Lege și Justiție (PiS, la putere) a lăsat să se întrevadă o relaxare în ce privește problema libertății mass-media, dar rămâne ferm asupra altor decizii și consideră toate demersurile sale ca fiind în conformitate cu legea.

Opoziția intenționează să rămână la Parlament cel puțin până pe 11 ianuarie, dată care marchează începutul noii sesiuni a forului legislativ, mai notează AFP.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”