Polonia: Partidele mici sunt împotriva unei reforme care le privează de acces în Parlamentul European

Patru mici partide din Polonia i-au cerut vineri preşedintelui Andrzej Duda să se opună prin veto unei reforme a modului de scrutin care le interzice practic accesul în Parlamentul European, relatează agenţiile de presă AFP şi PAP.

Cele patru partide sunt formaţiunile parlamentare Kukiz '15 (antisistem) şi Partidul Poporului Polonez (PSL), precum şi partidele extraparlamentare Împreună şi 'Dreptul Republicii'.

Reforma respectivă, dorită de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, a fost aprobată de Senatul polonez în urmă cu o săptămână şi mai trebuie doar să fie promulgată de preşedintele Duda pentru a intra în vigoare.

Pentru PiS, reforma trebuie să simplifice sistemul aflat în vigoare, extrem de complex, şi să îmbunătăţească reprezentarea regiunilor mai puţin populate.

Alegerile pentru Parlamentul European se desfăşoară prin vot universal direct. Reforma poloneză constă în a fixa la cel puţin trei numărul de eurodeputaţi aleşi în fiecare dintre cele 13 circumscripţii din Polonia. Conform experţilor Senatului polonez, acest lucru va însemna practic stabilirea la nivelul de 16,5% din voturi la nivel naţional a pragului necesar pentru ca un partid să poată avea un parlamentar european.

Pragul fixat de dreptul european este de 5%, ceea ce înseamnă că în Polonia pragul este de cel puţin trei ori mai mare.

Or, doar două partide - PiS şi Platforma Civică (PO, de opoziţie) - sunt sigure că vor atinge nivelul de 16,5%.

PiS încearcă să betoneze scena politică poloneză, a declarat vineri unul dintre liderii partidului Kukiz'15, vicepreşedintele parlamentului Stanislaw Tyszka, într-o conferinţă de presă organizată pe stradă, în faţa sediului preşedinţiei Poloniei.

Potrivit unui sondaj de opinie publicat în luna iunie de site-ul parlamentarny.pl, PiS ar fi votat de 38% dintre alegători, PO de 23%, Kukiz'15 de 9% şi PSL de 4%.

Următoarele alegerile europarlamentare se vor desfăşura între 23 şi 26 iunie 2019. În Polonia, ele preced cu câteva luni alegerile legislative, care vor avea loc în toamna anului viitor. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Schimbare de trend în sondajele din București! Scade brusc procentul indecișilor!

2 Autostrada Sibiu-Pitești: A fost scos la licitație primul tronson peste Carpați. Pe secțiunea Cornetu -Tigveni…

3 „Era împreună cu Mihaela Rădulescu la sediul PD. A dat-o Berceanu afară din curte” / Prima amintire a lui Băsesc…

4 Document-BOMBĂ! Avocatul general al CJUE arată că înființarea Secției Speciale PSD încalcă legislația UE!

5 Semne de panică la panarame! Cocina TV dezgroapă declarații pro-Firea și anti-Nicușor Dan făcute în 2016 de Mi…