Polonia: Preşedintele Duda a promulgat o lege ce limitează posibilitatea restituirii bunurilor confiscate în perioada postbelică

Polonia: Preşedintele Duda a promulgat o lege ce limitează posibilitatea restituirii bunurilor confiscate în perioada postbelică

Preşedintele polonez Andrzej Duda a semnat sâmbătă o lege care va limita considerabil posibilităţile de a solicita restituirea bunurilor confiscate după Al Doilea Război Mondial în Polonia, o măsură care foarte probabil va tensiona relaţiile Varşoviei cu Israelul şi cu SUA, transmit Reuters şi AFP.

Noul act normativ prevede o perioadă de prescripţie de 30 de ani în care pot fi cerute bunurile respective, confiscate în general de regimul comunist în perioada postbelică. Or, majoritatea dintre ele vizează comunitatea evreiască din Polonia sau descendenţii ei.

Şeful statului polonez a declarat că speră ca noua lege să pună capăt ''unei ere de haos juridic şi mafiei privatizărilor''.

Potrivit guvernului de la Varşovia, noua legislaţie va permite restabilirea securităţii juridice pe piaţa imobiliară şi va împiedica cererile frauduloase.

După aprobarea miercuri a acestei legi de parlamentul polonez, ministrul de externe israelian Yair Lapid şi secretarul de stat american Antony Blinken i-ai solicitat preşedintelui polonez să nu o semneze - ultima etapă pentru ca această lege să intre în vigoare.

Polonia ''nu va plăti pentru crimele Germaniei'', a reacţionat premierul polonez Mateusz Morawiecki. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria