Polonia protestează după scurgerea în presă a unui raport al Consiliului Europei înaintea adoptării acestuia

Polonia a cerut miercuri Consiliului Europei să amâne adoptarea unui raport asupra controversatelor măsuri privind funcționarea Tribunalului Constituțional adoptate de guvernul de la Varșovia, după ce extrase din proiectul textului au apărut deja în presă, transmite AFP.

'Încrederea noastră în Consiliul Europei și în Comisia de la Veneția a fost serios zdruncinată', a declarat la Strasbourg în fața jurnaliștilor Aleksander Stepkowski, adjunct al ministrului polonez de externe. În aceste circumstanțe 'Comisia de la Veneția ar trebui să amâne adoptarea proiectului pentru o sesiune ulterioară', respectiv cea din luna iunie, în locul perioadei 11-12 martie când este programată validarea textului.

Dar scurgerea în presă a versiunii de lucru a raportului a fost criticată și de secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland. 'Difuzarea acestui proiect al Comisiei de la Veneția privind evaluarea amendamentelor legii Tribunalului Constituțional este regretabilă (...) Recomand insistent tuturor să aștepte documentul definitiv, care trebuie adoptat în sesiunea oficială a Comisiei de la Veneția și să evite utilizarea sa cu rea intenție în scopuri politice', a adăugat Jagland.

Raportul menționat face referire la revizuirea legii privind funcționarea Tribunalului Constituțional polonez de către guvernul condus de partidul conservator eurosceptic Lege și Justiție (PiS).

Fostul guvern, condus de liberalii din Platforma Civică (PO), a adoptat anul trecut în luna iulie un amendament pentru numirea a cinci noi judecători în cadrul Curții Constituționale, deși mandatele celor pe care aceștia urmau să îi înlocuiască nu expiraseră, liberalii dorind astfel să-și asigure cel puțin controlul asupra Curții în perspectiva pierderii alegerilor legislative din octombrie. Dar președintele Andrej Duda, provenit și el din rândurile PiS, a refuzat atunci să promulge legea, iar odată ce au preluat conducerea executivului conservatorii au revizuit și ei actul normativ pentru a aduce la Curtea Constituțională alți judecători în locul celor pe care au încercat liberalii să-i impună.

În respectivul proiect de raport al Comisiei de la Veneția guvernul de la Varșovia este avertizat asupra riscurilor legate de respectarea statului de drept pe care acele modificări le implică în opinia acestui organ consultativ al Consiliului Europei.

Această lege și încă una ce privește mass-media publică au intrat și în atenția Comisiei Europene, care a declanșat o procedură preliminară privind statul de drept.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila: După data de 15 mai. Multe măsuri vor rămâne în vigoare m…

2 ULTIMA ORĂ / În China a reizbucnit epidemia! Reuters anunță că un județ din provincia Henan a fost izolat comple…

3 Asistentă dintr-un spital care primește bolnavi cu coronavirus: Vecinii mi-au aruncat cu clor pe ușa apartamen…

4 Are dreptate! / Alex Dima, mesaj de revoltă: „I-am lăsat să ne conducă. Suntem în această situație din cauza uno…

5 Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat comanda Spitalului Județean Suceava și a început reorgan…

recomandări

Te ia DNA: Minel Prina

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când pui un GoPro pe placa de surfing