Polonia publică numele a circa 10.000 de gardieni și membri SS de la Auschwitz

Polonia publică numele a circa 10.000 de gardieni și membri SS de la Auschwitz

Institutul polonez al Memoriei Naționale (IPN) a anunțat luni la Cracovia publicarea online a aproape zece mii de nume ale membrilor personalului lagărului nazist de la Auschwitz-Birkenau, relatează AFP.

Publicarea acestor nume — mai exact 9.686 potrivit paginii web a IPN — "este doar începutul unui proiect mai amplu", a declarat în cadrul unei conferințe de presă președintele institutului, Jaroslaw Szarek.

Lista, care cuprinde informații cu privire la lagărul de la Auschwitz-Birkenau și asupra lagărelor secundare asociate, urmează să fie completată cu informații asupra altor locuri de detenție și de exterminare construite de Germania nazistă. În total, numărul total al numelor strânse este de 25.000.

Jaroslaw Szarek a subliniat importanța acestei inițiative în contextul apariției periodice în străinătate a expresiei "lagăre poloneze", o greșeală combătută energic de autorități și în special de diplomația poloneză. Deși astfel de cazuri pot fi atribuite de multe ori ignoranței autorilor, "este vorba uneori de rea-voință sau chiar de o politică istorică anti-poloneză", a mai spus el.

Baza de date, disponibilă în cinci limbi, "este un instrument de luptă împotriva minciunii", a adăugat șeful IPN. "Noi nu exprimăm o opinie, noi raportăm doar fapte concrete", a adăugat el.

Aceste arhive electronice conțin de asemenea circa 350 de sentințe pronunțate după război împotriva gardienilor, însă aceste documente nu au fost încă traduse.

Lista cu nume a putut fi realizată datorită în mare parte muncii unui istoric, profesorul Aleksander Lasik, care a lucrat la acest proiect din anul 1982, pornind cu identificarea ofițerilor SS de la Auschwitz.

Căutările nu au fost ușoare, a afirmat directorul Muzeului de la Auschwitz, Piotr Cywinski, deoarece înainte de înfrângere germanii au ars foarte multe documente. "În prezent dispunem de mai multe informații despre prizonieri decât despre SS", a spus el.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria