Polonia riscă să piardă 75 de miliarde de eurode la Bruxelles din cauza problemelor cu justiția

Polonia riscă să piardă 75 de miliarde de eurode la Bruxelles din cauza problemelor cu justiția

Uniunea Europeană nu va rambursa Poloniei cea mai mare parte a celor 75 miliarde de euro alocate ca fonduri de coeziune în bugetul multianual 2021-2027 dacă Varşovia nu va corecta modificările aduse sistemului de justiţie, a indicat luni un purtător de cuvânt al executivului UE, transmite Reuters.

Foto: Shutterstock

Citând un sistem de justiţie defectuos, Comisia Europeană a îngheţat deja în jur de 35 miliarde de euro alocate Poloniei din pachetul european de redresare post-pandemie.

Acum însă, Comisia a avertizat că aproape toate fondurile de coeziune din bugetul european pe 2021-2027 sunt în pericol din cauza faptului că Varşovia nu îndeplineşte criteriile democratice în materie de independenţă a justiţiei.

„Din cauza neconformării, Comisia nu poate rambursa cererile de plată”, a declarat purtătorul de cuvânt Stefan de Keersmaecker, precizând că singura excepţie este pentru o mică parte din banii ce au legătură cu asistenţa tehnică în elaborarea de proiecte de dezvoltare, nu în implementarea lor, scrie Agerpres.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), la putere din 2015, a întreprins o reformă a instanţelor de judecată, despre care UE afirmă că a distrus echilibrul democratic al puterilor în stat, prin distrugerea independenţei justiţiei. Modificările au inclus cazuri în care judecători critici faţă de guvern au fost daţi deoparte, iar aliaţi promovaţi în funcţii înalte.

De când a aderat la Uniunea Europeană în 2004, Polonia a fost cel mai mare beneficiar al fondurilor de asistenţă comunitară.

În ultimii ani, însă, retorica mai naţionalistă, eurosceptică şi antigermană a PiS a plasat Varşovia tot mai mult pe un curs de coliziune cu Uniunea Europeană, mai scrie Reuters.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro