Polonia se opune taxării multinaționalelor cu minim 15% și blochează ajutorul militar pentru Ucraina

Polonia se opune taxării multinaționalelor cu minim 15% și blochează ajutorul militar pentru Ucraina

Polonia s-a opus joi unui acord european care include o taxare minimală a multinaţionalelor. Această decizie blochează şi un ajutor macrofinanciar de 18 miliarde de euro pentru Ucraina care este inclus în acelaşi pachet, deşi Varşovia susţine acest ajutor, transmite Agerpres .

FOTO Shutterstock

Polonia încă nu-şi dăduse acordul la jumătatea zilei, dar „o soluţie va fi găsită”, au declarat pentru AFP doi oficiali europeni.

La sosirea sa la summitul european de la Bruxelles, premierul polonez Mateusz Morawiecki a negat că ar bloca ajutorul pentru Ucraina. „Ei apără această linie, dar fapt este că îl blochează”, a estimat un oficial european sub acoperirea anonimatului.

Susţinerea faţă de Kiev a fost luată ostatică de disensiunile între europeni, comentează AFP. În cauză este un compromis la care au ajuns luni ambasadorii statelor membre ale UE pentru a debloca veto-ul Ungariei.

Guvernul Orban a acceptat să renunţe la rezervele sale privind susţinerea financiară pentru Ucraina şi impozitul minim de 15% pentru marile companii după ce a obţinut aprobarea planului său de relansare şi posibilitatea de a primi o parte din fondurile europene prevăzute pentru Ungaria, a căror alocare este condiţionată de o serie de reforme.

Varşovia refuză „să lege subiecte complet diferite”, a declarat premierul polonez. „Este un fel de şantaj din partea unor state care încearcă să lege aceste teme care sunt complet diferite, ca merele şi bananele”, a insistat el.

Şeful guvernului polonez respinge astfel compromisul propus şi refuză, de asemenea, să-şi dea acordul asupra celui de al nouălea pachet de sancţiuni economice propus de Comisia Europeană împotriva Rusiei.

Într-un mesaj video, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat dorinţa ca „lupta pentru pace în Ucraina şi în toată Europa” să nu fie suspendată de „neînţelegeri şi controverse între anumite state membre UE”.

Ajutoarele financiare pentru Ucraina „sunt de asemenea arme de apărare pentru libertate”, a subliniat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

4 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?